BIH

Drvorezbarstvo iz hercegovačkog grada na listi nematerijalne baštine UNESCO-a: Konjički majstori vješto i sa mnogo ljubavi drvetu udahnjuju dušu

Dino Šašić je, zajedno s bratom Sajidom, naslijedio zanat od oca

Piše: M. ĆOSIĆ

9.12.2017

Vijest da je konjičko drvorezbarstvo porodice Mulić i Nikšić iz Konjica, koje ovu tradiciju prenose iz generacije u generaciju, zvanično upisano na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva UNESCO-a, dočekana je s velikom radošću.  

Besim Nikšić, čiji su sinovi Orhan i Adem nastavili njegov posao, kaže da se u njihovoj porodici drvorezbarstvo čuva već četiri generacije.

Neprocjenjivo bogatstvo

- Sretan sam i ponosan što smo dočekali da se drvorezbarstvo uvrsti na ovu listu - istaknuo je Nikšić, inače vlasnik drvorezbarske radnje “Rukotvorine”.

Vrijedne ruke konjičkih drvorezbara vješto i sa mnogo ljubavi koju unose u rad s drvetom, utkali su konjičku šaru u svaki predmet koji predstavlja autentičnost konjičkog podneblja. Oni drvetu udahnjuju dušu.

Sejfudin Vila u Muzeju drvorezbarstva čuva neprocjenjivu riznicu bogatstva i vodi uspješnu firmu “Mulićev rekord”; koju je osnovao njegov djed Ismajil Mulić. On je kreirao nove proizvode, a radove je izvodio prema vlastitim nacrtima i dizajnu. Izlagao je i nagrađivan je na mnogim sajmovima i izložbama u zemlji i inozemstvu. Namještaj iz ove firme stigao je na sve strane svijeta.

I Armin Nikšić njeguje tradiciju drvorezbarstva, koju je naslijedio od svog oca Mukerema, a još kao dječak osjetio je miris drveta i zaljubio se u ovaj zanat.

- Za mene je uvrštavanje konjičkog drvorezbarstva na listu nematerijalne baštine UNESCO-a najljepša vijest. To je podstrek svima nama koji se bavimo ovim zanatom, da nastavimo dalje i da ulažemo još više ljubavi i energije u svoj posao – ističe on.

Uz Muliće i Nikšiće, u Konjicu postoji još radionica u kojima rade vješti majstori drvorezbari. Među njima su i Šašići, Dino i Sajid, koji su nastavili zanat nakon smrti oca Sadika.

Najljepši miris

- Za mene je miris drveta najljepši miris. Uživam kada u svojoj radionici drvetu udahnjujem dušu kroz drvorezbarske šare. Vijest koju smo dobili, za nas je nešto posebno - kazao nam je Dino.

I građani Konjica ne kriju zadovoljstvo označavanjem drvorezbarstva kao izuzetne svjetske vrijednosti, po kojoj će Konjic sada biti prepoznatljiv širom svijeta.

Šešum: Promocija grada  

- Čestitam građanima BiH, a naročito građanima Konjica. Ovo je dodatna promocija samog grada s dugom tradicijom drvorezbarstva, koja se njeguje stoljećima. Ne mogu a da ne zahvalim porodicama Mulić i Nikšić koje tradiciju prenose s generacije na generaciju - kazao je šef kancelarije UNESCO-a u BiH Siniša Šešum.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.