BIH

Onog trenutka kada je pokušao napustiti sistem, Nedžad Ugljen je likvidiran

Rahmetli Ugljen bio upoznat s mnogim tajnama

Piše: E.D.A.

14.12.2017

Na okolnosti Ugljenovog ubistva, između ostalih, iskaz je dao i bivši direktor AID-a Kemal Ademović koji je na toj poziciji naslijedio Bakira Alispahića, podsjeća se u nekada superpopularnoj emisiji FTV-a od 20. aprila 2008. godine.

Mač u rukama

Magazin „60 minuta”, naime, ponovio je u tom prilogu Ademovićevu izjavu koju je dao uredniku i voditelju Bakiru Hadžiomeroviću u intervjuu 20. juna 2005. godine.

- U svjedočenju našem magazinu Ademović je negirao sve veze s ubistvom svog nekadašnjeg kolege.

„Sve što sam imao na raspolaganju gotovog novca i resursa okretao sam za tu istragu, jer sam bio životno zainteresovan da se pronađu ubice rahmetli Ugljena. Zašto? Pa, prije svega zato što je zaista Ugljen, koliko se ja sjećam, izjavio nekoliko dana prije njegove likvidacije da mu ja prijetim i da ima informacije da ću ga ubiti. Tom svojom izjavom dao je mač u ruke i mojim i njegovim dušmanima. Njega su likvidirali, mene, evo, optužili i obojica smo van igre”, podsjetio je prije skoro deset godina novinar „60 minuta” Damir Kaletović te nastavio:

Ademović u emisiji „60 minuta”: Negirao veze s ubistvom svog nekadašnjeg zamjenika

Slavili pobjedu 

- Nema sumnje da je Nedžad Ugljen dugo bio dio sistema, zbog čega je bio upoznat s mnogim tajnama. Onog trenutka kada je pokušao napustiti sistem, Ugljen je likvidiran. U noći njegovog ubistva Ugljenovi politički mentori su u tadašnjem „Domu ljiljana” proslavljali pobjedu na izborima uz projekciju filma „SDA 1990-1996.”

Tužiteljstva na različitim razinama nisu ništa uradila kako bi riješila navedene zločine, a prema dostupnim informacijama, to se neće nikada ni dogoditi. Sve to pokazuje da se političkim pritiscima može učiniti sve, pa i prikriti likvidacija čak 20 osoba - zaključuje se u emisiji „60 minuta” od 20. aprila 2008. godine povodom saznanja o političkoj pozadini i povezanosti ratnih ubistava devet pripadnika Armije BiH u Repovcima kod Konjica i devet pripadnika HOS-a u Kruševu kod Mostara te postdejtonskih likvidacija visokorangiranih policajaca u BiH Nedžada Ugljena i Joze Leutara.

Lažni svjedoci i ubice plaćani iz budžeta!?!

Senad Avdić pisao da je Leutara likvidirala, možda, ista ona budala koja je ustrijelila Nedžada Ugljena

- Samo oni koji su konstruirali sudski proces s Merimom Galijatovićem u glavnoj ulozi znaju zašto, kako, zbog čega Leutara nisu “roknuli” hrvatski ekstremisti i ko ga je likvidirao od naših budala. Možda ista ona budala koja je ustrijelila Nedžada Ugljena – tvrdio je Senad Avdić 19. februara 2004. godine u svojoj kolumni u „Slobodnoj Bosni” . 

Zanimljivo je u kontekstu informacija iz emisije „60 minuta” podsjetiti i da je „Slobodna Bosna“ svojevremeno donijela i detalje o tome kako je Merimu Galijatoviću, zaštićenom svjedoku broj 30, za svjedočenje u montiranom slučaju “Leutar” isplaćen dio nagrade od 240 hiljada KM iz federalnog budžeta. Isti list tvrdio je i da je ubicama Nedžada Ugljena “donirano” 120 hiljada KM te da je taj novac jedan bivši AID-ovac isplatio dvojici ljudi u jednoj od soba na trećem spratu hotela “Holiday Inn”.

(Sutra: O ubistvu Nedžada Ugljena sve je znao Ramiz Delalić Ćelo!)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.