BIH

Meddžida Kreso od danas nema nikakvu funkciju u pravosuđu

Sa sjednice: Burna rasprava obilježila drugi dan zasjedanja

E. HALIMIĆ

22.12.2017

Jednoglasnom odlukom Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) jučer je odlučilo da bivša predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso prestaje obnašati bilo kakvu funkciju u bh. pravosuđu. Ta odluka stupa na snagu već danas.  

Obavijest e-mailom


Na početku sjednice Klo Berže (Chloe Berger) iz Delegacije EU zatražila je da Vijeće pokrene proceduru za izbor novog međunarodnog savjetnika.

Tokom rasprave o strukturi i odnosima u organima VSTV-a potpredsjednica VSTV-a Jadranka Lokmić-Misirača ponovila je da nažalost pod jednim krovom imaju dvije kuće, dok je Monika Mijić nastavila priču o tome da je Komisija za testove donijela jednu odluku bez njenog prisustva i da o tome nije čak ni obaviještena.

Međutim, utvrđeno je da joj je mail proslijeđen na dvije e-mail adrese, i onu u VSTV-u i u Ministarstvu pravde FBiH.

Potpredsjednica Ružica Jukić smatra nepriličnim prozivanje da je neko privatizirao Vijeće, te da ako neko nije bio na jednom sastanku komisije da to ne znači da je opstruiran.

 - Ako ne možemo voditi sjednice dajte da kolektivno podnesemo ostavke, ovo je postalo više nesnošljivo što se mene tiče - poručila je Jukić.

Tokom rasprave o učešću u radu stalnih komisija Mijić je navela kako već godinu nije niti jednom učestvovala u ocjenjivanju sudija i tužilaca. O ovom pitanju bila su podijeljenja mišljenja, nakon čega je ona napustila sjednicu.

U nastavku rasprave predsjednik Tegeltija istakao je da Mijić ima pravo da ravnorpavno učestvuje u svim aktivnostima Vijeća.

Odvojeno mišljenje dala je Jukić, naglasivši da smatra da ne može neko ko nije sudija ili tužilac birati ljude na ove pozicije. Slično mišljenje je imala i Željka Radović, dok se Milijana Buha zahvalila predsjedniku Tegeltiji što daje pravo da u tome učestvuju i ljudi van pravosuđa.

Tegeltija je na kraju rasprave zadužio stručne službe da za sljedeću sjednicu dostave analizu učešća svih članova Vijeća po komisijama, te je najavio novu raspravu.

Imenovani nosioci pravosudnih funkcija  

VSTV je imenovao više nosilaca pravosudnih funkcija.

Zorica Gogala imenovana je za dodatnog sudiju Vrhovnog suda FBiH, Ivanka Kopilaš, Ibrahim Bubić i Zdravko Popović za predsjednikae općinskih sudova u Širokom Brijegu, Živinicama i Tešnju, Ivana Kalinić Ilinčić a za sudije općinskih sudova imenovani su Nebojša Vrhovac (Sanski Most), Nina Ratkušić (Bugojno), Sead Delalić (Mostar), Fahira Alić (Tuzla), Aida Pezer-Alić (Zenici), Haris Jakić (Ljubuški) Alen Džaferagić (Široki Brijeg), a Amra Begić i Bojana Miralem za dodatne sudije u Općinskom sudu u Sarajevu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.