„Avaz" saznaje

U sarajevskoj ulici Koševo u kontejneru pronađena živa beba: Imala je kapicu na glavi i bila je umotana u peškir

Dž. BULBUL

Foto: Sarajevska ulica Koševo, u kojoj je beba bačena u kontejner ( F. Fočo/ Avaz.ba)


Prava drama odigrala se u nedjelju u poslijepodnevnim satima u sarajevskoj ulici Koševo, u općini Centar. Kako saznajemo, u jednom od kontejnera pronađena je živa i zdrava beba, stara tek nekoliko dana!

Zatrpana smećem

Oko 18 sati građani su obavijestili policiju da iz jednog od dva kontejnera na parkingu u ovoj ulici dopiru čudni glasovi, kao da je u pitanju dječiji plač. Pripadnici Druge policijske uprave - Policijske stanice Centar odmah po dojavi stigli su na lice mjesta da provjere šta se događa.

Jedan od policajaca (identitet poznat redakciji) nageo se preko kontejnera s baterijom u ruci i počeo je pretraživati odakle dolazi glas. I policija i građani bili su nemalo iznenađeni kada je policajac između gomile smeća našao novorođenče koje je plakalo.

Beba je na glavi imala kapicu i bila je umotana u peškir. Nekolicina građana koja se zatekla na licu mjesta ostala je u šoku. Niko nije mogao vjerovati da je beba ostavljena u kontejneru.

Zadržana u bolnici

Ništa manje nisu bili iznenađeni ni pripadnik policije, koji je dijete odmah smjestio u svoje vozilo kako bi se ugrijalo. Zahvaljujući njihovoj pravovremenoj reakciji, novorođenče je odmah prebačeno na Pedijatrijsku kliniku.

Prve informacije govore kako je beba rođena u jednoj od sarajevskih bolnica. Pretpostavlja se da je ostavljena u kontejneru odmah nakon otpuštanja majke iz bolnice.

Kako smo saznali, ljekari koji su pregledali dijete konstatirali su da se radi o djevojčici starosti od dva do pet dana te da je izvrsnog zdravstvenog stanja. Beba je zadržana u bolnici na opservaciji. Dok se ne obave sve neophodne procedure u vezi s utvrđivanjem identiteta majke, brigu o bebi preuzet će Centar za socijalni rad. 

Više o:

Sarajevo
NA VRH

Podijeli članak na