BIH

Husein Ćehić iz Bihaća svakog 15. u mjesecu je na Grabežu: Već 25 godina tragam za bratom, barem da mu mogu zagrliti nišan

Ćehić: I dalje smo na početku

Piše: A. SADIKOVIĆ

3.1.2018

Kao po nekom redu, Husein Ćehić iz bihaćkog prigradskog naselja Pokoj svakog 15. u mjesecu odlazi na Grabež, brdo što nadvisuje Bihać. Dođe do mjesta gdje mu je posljednji put viđen brat Ahmet, odnosno gdje je nestao s Rifetom Draganovićem, Mehmedom Šarićem i Fehimom Dedićem, borcima 501. brigade Petog korpusa ARBiH, 15. septembra 1992. godine.

Novi tragovi

- Barem da mogu proučiti Fatihu i zagrliti mu nišan... Hoću li to dočekati? Teško... - počinje priču Husein, koji 25 godina osluškuje vijesti i na svaki spomen pronalaska novih tragova nada se da će doznati nešto o sudbini nestalog brata i trojice njegovih saboraca.

Punih 25 godina članovi ovih porodica traže, pokušavaju barem nešto saznati o svojim nestalima.

- U više navrata ekshumirali smo na pet-šest lokacija, ali nismo našli ništa. Obišli smo sve identifikacione centre, bili u svim institucijama, ali i dalje smo na početku, kao i septembra 1992. godine – govori Ćehić.

U Regionalnom uredu Bihać Instituta za nestale BiH kažu da godinama pokušavaju bilo šta naći.

- Godinama tražimo, ali još nismo na tragu bilo kakve informacije o njima, o njihovoj sudbini. Na nekoliko lokaliteta za koje smo imali određene informacije da bi se eventualno mogli nalaziti posmrtni ostaci smo ekshumirali, ali ništa nismo našli. Aktivnosti na tome ne prestaju. Sve informacije do kojih dođemo dijelimo s porodicama. I najgore je to što ne možemo do istine o njihovoj sudbini, što tijela nisu pronađena – kaže Mujo Begić, rukovodilac Ureda.

Nadali se

Husein Ćehić navodi da su to bili prvi nestali na tom području.

- I nakon toliko godina ne znam ni ja više gdje smo. Nadali smo se, vjerovali. Skoro pa ne možeš vjerovati da toliko tražimo, a ništa... – dodaje on.

Da nađemo smiraj...

Ćehić je i ovog puta zamolio za bilo kakvu pomoć u traženju brata.

- Ponovo molim, tražim pomoć od svih institucija u BiH. Da nađemo smiraj, danas nam je samo to bitno – poručuje on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.