BIH

Majstor kreativac i ljubitelj motocikala iz Velike Kladuše: Nema mašine koju Kralj ne može napraviti u svojoj radionici

Motocikl trokolica koji je Veljko napravio

Piše: V. T.

4.1.2018

Veljka Kralja (61) iz Velike Kladuše, po struci inžinjera mašinstva, mnogi poznaju kao vrsnog majstora koji je u stanju skoro svaku zamisao pretvoriti u djelo. Zahtjevi za izradu nekih neobičnih mašina stižu mu skoro svakodnevno.

Već tri decenije on se bavi obradom metala, izradom raznih konstrukcija, ali i zanimljivih uređaja i mašina. Javnosti je postao poznat kada je prije nekoliko godina napravio jedan oldtajamer, a kasnije i motocikl trokolicu. Riječ je o njegovim autorskim djelima koja je prodao kao luksuznu robu.

- Mnogo vremena provodim u radionici, volim ovaj posao, jer je dinamičan i zanimljiv. Nijedan dan nije isti. Klijenti mi kažu šta otprilike žele, a moje je da osmislim kako će ta mašina raditi - priča Veljko.

U posljednje vrijeme posvećen je izradi mašina koje u svom radu koriste proizvodne firme u USK, ali i širom BiH, pa i u zemljama regiona. Pravi izazov mu je, kako kaže, bila izrada mašine za berbu smilja za jedno preduzeće u Hercegovini. Izazovu je uspješno odgovorio - napravio je mašinu koja se pokazala odličnim rješenjem za tu namjenu.

Mašina koju je Kralj napravio, a koja bi služila za branje smilja, u procesu branja zamijenila bi desetak radnika.

Kazao nam je da bi u slučaju veće potražnje mogao krenuti i s njenom serijskom proizvodnjom, a mjesečno bi mogli napraviti i tridesetak komada.

- Kod nas je sve neobično - dodaje Veljko, pokazujući na cjepač drva i raskrojač za lim.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.