BIH

Ada Čizmić već deset mjeseci boravi na školovanju u Hirošimi: Mlada Bišćanka u Japanu promovira ljepote svoje zemlje

Ada u Hirošimi: Hrabro zakoračila u Zemlju izlazećeg sunca

Piše: A. SADIKOVIĆ

9.1.2018

Ni sami ne znamo koliko lijepu i bogatu zemlju imamo, koliko su nam vrijedni ljudi, dok ne odemo odavde i ne vidimo to vani, u drugim zemljama. Ovako svoju priču počinje Ada Čizmić, Bišćanka koja je u martu 2017. godine u trećem razredu Gimnazije svoju školsku klupu zamijenila onom u trećem razredu srednje škole u Hirošimi u dalekom Japanu.  

Brojna takmičenja

Riječ je o jednogodišnjem školovanju u toj zemlji i ova mlada Bišćanka hrabro je zakoračila u Zemlju izlazećeg sunca. Tokom desetomjesečnog boravka uspjela je savladati japanski jezik i krenula je na takmičenja u poznavanju jezika zemlje koja im je pružila gostoprimstvo.

Ada je u tih desetak mjeseci nanizala 16 takmičenja, a na posljednjem iz govora na japanskom jeziku za strance, održanom u Hirošimi, na kojem su se takmičili učenici iz 43 zemlje, pet najuspješnijih stiglo je do finala. Uz predstavnike Laosa, Vijetnama, Amerike i Kine, stigla je i Bosanka Ada. Na kraju joj je pripalo prvo mjesto.

- Uspjela sam, jer sam, kako su to kazali članovi ocjenjivačkog žirija, na vrhunski način predstavila Bosnu i Hercegovinu i rodni Bihać. Govorila sam u svom radu o različitim narodima i kulturama u našoj zemlji, kojima se trebamo ponositi – kaže nam Ada.

Ona se u radu osvrnula i na dešavanja u našoj zemlji za vrijeme agresije.

- Mi, zapravo, na ovaj način u svijet šaljemo sliku ratne BiH i ja sam samo trebala ustati i reći šta se, zapravo, dešavalo ovdje za vrijeme agresije i šta se danas dešava – kaže mlada Bišćanka.

Ada na takmičenju: Bila među pet najboljih

Dobar dojam

Dodaje da joj pobjede i nisu cilj, već da sve emocije koje ima prema svojoj domovini, prenese prisutnima i da u Japanu ostavi što bolji dojam o Bosancima i Hercegovcima, ali i o našoj zemlji.

- Posebno mi je drago kada mi neko priđe i kaže da želi posjetiti BiH, tada mojoj sreći nema kraja. Impresionirao me je taj interes za našu zemlju, kako među Japancima, tako i među svima iz 43 zemlje, koliko ih boravi tamo sa mnom – ističe Čizmić.

Nova perspektiva  

Ada je prva Bišćanka koja je otišla na školovanje u Japan. Program AFS, u okviru kojeg je otputovala, omogućava srednjoškolcima da provedu godinu u nekoj državi kako bi dobili novu perspektivu o stranoj kulturi te razumijevanju sebe i kulture svoje domovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.