BIH

Kome je smetao dr. Mensur Šabulić

Osim Ljubijankića, smrtno su stradali i njegovi saradnici Izet Muhamedagić, Mensur Šabulić, Fadil Pekić, te članovi posade

Piše: E.D.A.

10.1.2018

- Noć prije pogibije, nakon prve sjednice Skupštine USK, dr. Ljubijankić prisustvovao je zatvorenom sastanku na kojem je zabilježena žučnija rasprava. Upravo su neki SDA-ovci zahtijevali uklanjanje odanih i bliskih kadrova Irfanu Ljubijankiću, prije svega dr. Mensura Šabulića, koji će zajedno s Ljubijankićem poginuti za svega nekoliko sati!

Frakcija SDA

Ova tvrdnja objavljena je u nastavku emisije FTV-a iz 2012. godine „Politička ubistva”, odnosno u drugoj epizodi posvećenoj ubistvu bivšeg ministra vanjskih poslova BiH Irfana Ljubijankića, njegova tri saputnika i tri člana posade iz helikoptera koji je na posljednji let krenuo 28. maja 1995. s improviziranog vojnog aerodroma u Ćoralićima kod Cazina, a srušio se u blizini hrvatskog gradića Slunja.

Osim Ljubijankića, smrtno su stradali i njegovi saradnici Izet Muhamedagić, Mensur Šabulić i Fadil Pekić, te članovi posade Mirsad Dupanović, Mihail Maksumenko Grigorijevič i pilot Dudajev, inače Ukrajinac, čije tijelo nije pronađeno. Inače, dr. Šabulić je u vrijeme pogibije obavljao dužnost savjetnika u Ambasadi BiH u Zagrebu.

Kličić: Odbio zadatak da smijeni dr. Šabulića

Dr. Šabulić: Bio jedan od najbližih saradnika dr. Ljubijankića | Dr. Ljubijankić: Pokušavao spriječiti podjele i smiriti stanovništvo

Smail Kličić, bivši sekretar Skupštine USK, u emisiji FTV-a potvrdio je kako su te 1995. godine postojali politički sukobi i trvenja u Bihaću, jer se, kako je rekao, „jedna frakcija SDA izdvojila i protežirala je autonomiju”. Kličić nije pripadao toj frakciji i zato je smijenjen. 

Smail Kličić, bivši sekretar Skupštine USK:

- Pred mene je stavljen zadatak da smijenim dr. Šabulića. Šabulić je bio direktor Medicinskog centra.

Uslov opstanka

To je bio uslov mog opstanka na funkciji ili odlaska. I, ja po cijenu smjene nisam to uradio, a u nadležnosti je domicilne općine bilo da izvršni organi vlasti smjenjuju i postavljaju i regionalne institucije, a bolnica je bila regionalna. Dakle, ja sam imao ex lege pravo da smijenim dr. Šabulića, ali to nisam napravio. 

Minka Ljubijankić, supruga dr. Irfana Ljubijankića

- On (Irfan Ljubijankić, op. pr.) je meni samo rekao da ima neke poslove da obavi u Bihaću, mislim da je tada bilo konstituisanje Unsko-sanskog kantona. On je otišao tamo, a bile su frakcije tada u Bihaću, bilo je podijeljeno stanovništvo, koliko se sjećam. I on je otišao u Bihać da se to sve smiri - svjedočila je Ljubijankićeva supruga u emisiji FTV-a .

Osim Ljubijankića, smrtno su stradali i njegovi saradnici Izet Muhamedagić, Mensur Šabulić, Fadil Pekić, te članovi posade

Haris Silajdžić: Pamćenje me nikad nije služilo

Bivši predsjednik Vlade RBiH Haris Silajdžić također je za FTV komentirao i pitanje o političkim trvenjima u Krajini 1995. godine.

Haris Silajdžić, bivši premijer RBiH:

- Ja te detalje ne znam, a ja moram priznati da me pamćenje baš dobro ne služi i nikad me nije služilo, nikada se nisam sjećao. Sjećam se dosta selektivno nekih detalja iz mog života, tako da nisam od onih ljudi koji pamte datume i te detalje, ne mogu vam reći – izjavio je Silajdžić 2012. za FTV.

Ljubijankić bio zabrinut zbog onoga što je čuo na marginama Bošnjačkog sabora

Munir Alibabić Munja, bivši načelnik Službe državne bezbjednosti BiH:

- Vidio sam da ga (Irfana Ljubijankića, op. pr.) više opterećuju problemi izvan MIP-a, nego u MIP-u. Naime, njemu su se obraćali građani bihaćkog kraja, tražili razne savjete, pomoć i oko ispravljanja nepravde itd. I on je vezano za te kontakte sa svojim zemljacima imao i nekoliko tegoba.

Uglavnom, nije mogao sebi da objasni da nije mogao privoljeti čelne ljude politike da posjete bihaćki okrug prije nego što su puške progovorile, da se tamo smire tenzije itd. Također, teško su mu padale one razne glasine oko statusa bihaćkog okruga u smislu da će okrug biti iseljen, preseljen, da će se pripojiti Zagrebu, srpskoj krajini u Kninu itd. Čak se tako nešto, bar je on tako govorio, moglo čuti na marginama Bošnjačkog sabora. On je, bar mi je tako govorio, pokušao nagovoriti čelne ljude da se jasno, glasno opredijele prema tim glasinama. Međutim, očito nije uspio i to mu je bilo jako teško - posvjedočio je Alibabić.

(Sutra: Ljubijankićeva najljepša molitva za Bosnu)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.