BIH

Iako je prije dvije decenije izgubio vid, veliki je zaljubljenik u pisanu riječ: Ferid Osmić pročitao više od 1.200 knjiga za slijepe

Osmić pokazuje kako uz pomoć laptopa čita knjige

Piše: E. DRAGUNIĆ

13.1.2018

Iako je slijep već više od 20 godina, Ferid Osmić (48) iz Zenice veliki je zaljubljenik u knjige. Kao pripadnik Armije RBiH teško je ranjen 1995. godine i tada je ostao potpuno slijep. Nakon što se izliječio, javila se ljubav prema pisanoj riječi. 

Brojni kontakti

Do sada je pročitao više od 1.200 knjiga, među kojima i kompletan fond od 500 knjiga namijenjenih za slijepe osobe u zeničkoj Općoj biblioteci. Knjige ili sluša snimljene u audio i tekstualnom formatu ili ih čita napisane Brajevim pismom.

Ekipa “Avaza” posjetila je ovog vrijednog Zeničanina u njegovom domu, gdje nam je pokazao kako uz pomoć laptopa čita knjige. Osmić sve knjige koje dobije na CD-u, sačuva na laptopu.

- Nakon ranjavanja i izlječenja, našao sam se na nekoj životnoj prekretnici i tada sam počeo saznavati šta je računar i šta je govorna tehnologija za slijepe. Tako se rodila ljubav prema knjizi, bez koje danas ne mogu. Volim, uglavnom, krimi romane i one ratne tematike, zatim islamske knjige, kao i one stare, naše bosanske romane. Pročitao sam sva djela Meše Selimovića, Derviša Sušića, Zilhada Ključanina... – govori skoro u jednom dahu ovaj uporni Zeničanin.

Putem društvenih mreža uspostavio je kontakte sa mnogim slijepim osobama iz Hrvatske i Srbije, s kojima razmjenjuje knjige. Na taj način je, kako kaže, prikupio vrijednu zbirku od skoro 5.000 knjiga u mp3 ili audioformatu i 30.000 knjiga u tekstualnom formatu.

Pročitao i cijeli Kur'an na Brajevom pismu

Dosta obaveza

Prema informacijama iz zeničke Opće biblioteke, Osmić je jedini koji je pročitao sve knjige za slijepe u ovoj ustanovi.

- Čitam svakog dana. Kad imam dosta obaveza tokom dana, obično čitam pred spavanje. Imam i Kur'an na Brajevom pismu i do sada sam uspio jednom cijeli pročitati – kaže Osmić.

Obavio hadž 2015. godine

Osmićeva najdraža knjiga je “Tuturuza i šeh Meco” Alije Nametka. Inače, ovaj Zeničanin je 2015. godine sa suprugom obavio hadž. Ima dvoje djece, a nedavno je postao i djed.

Predsjednik je i Saveza slijepih ratnih vojnih invalida Zeničko-dobojskog kantona, a osim čitajući knjige, vrijeme provodi i za računarom ili u šetnji.

- Čim je lijepo vrijeme, sa suprugom prošetam gradom. Kad sam u stanu, u slobodno vrijeme putem interneta se dopisujem sa slijepima iz Srbije i Hrvatske. S njima razmjenjujem knjige i upoznajemo se – kaže Osmić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.