BIH

Porodici iz Jajca nephodna svaka vrsta pomoći: Šamići zbog bolesti žive na rubu egzistencije

Edhem i Dika u velikim životnim problemima: Potrebna pomoć dobrih ljudi

Piše: E. CRNKIĆ

14.1.2018

Bračni par Edhem i Dika Šamić živi na rubu egzistencije u jajačkom naselju Bare. Situacija u ovoj porodici dodatno se pogoršala nakon što je početkom prošle godine Edhem teško obolio od karcinoma debelog crijeva zbog čega je imao šest operacija u Kantonalnoj bolnici Travnik. Osim ove teške bolesti, Edhem je i srčani bolesnik pa mu slijedi i operacija srca u Sarajevu.

- Moj suprug trenutno je hospitaliziran u Općoj bolnici Jajce, gdje leži više od dva mjeseca. Opaka bolest ponovo mu se vratila, a pojavili su se i srčani problemi. Zbog njegovog teškog stanja, nemoguće je izvesti operaciju na srcu - govori nam Dika Šamić.

Edhemu se pojavila gnojna rana na desnoj nozi, koja mu pravi strašne bolove, a čišćenje same rane izvodi se bez anestezije. Supružnici Šamić predali su zahtjev za socijalnu pomoć, ali odgovor od nadležnih još nisu dobili.

- Naše materijalno stanje je veoma teško. Nemamo nikakvih dodatnih primanja. Ne znam ni sama kako uspijemo preživjeti. Sve državne institucije su zakazale u našem slučaju, još nismo dobili relevantan odgovor – kaže nam ona.

U martu prošle godine doživjela je moždani udar.

- I ja sam lošeg zdravstvenog stanja. Radila sam kao spremačica u Policijskoj upravi Jajce sve dok nisam doživjela moždani udar, koji me je spriječio da zarađujem svoj komad kruha i da ne zavisim ni od koga. Nažalost, nisam više sposobna da radim. Iako mi je tek 58 godina, život me nije nimalo mazio i štedio - ističe Dika, koja svakog dana posjećuje supruga u bolnici.

Svi ljudi dobre volje koji žele da pomognu supružnicima Šamić, mogu to učiniti putem “Addiko banke” na ime Dika Šamić: 219 484 46 ili putem transakcijskog računa: 3061 1538 1881 3622. Više informacija može se dobiti na broj telefona 064/417-03-98.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.