BIH

Džindić: Tražit ćemo od "Mittala" da zajednički riješimo problem

Na sastanku nisu bili predstavnici kompanije "Arcelor Mittal"

Piše: D. PAŠALIĆ

17.1.2018

U kabinetu premijera Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Miralema Galijaševića, a na inicijativu Sindikata "Željezare" Zenica, s Avdijom Halilovićem na čelu, jučer je održan sastanak, kojem su još prisustvovali i ministar energije u Vladi FBiH Nermin Džindić, direktor “Željezare“ Safet Berbić, stečajni upravnik Mirza Jarić i potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović. 

Ogorčeni radnici

Ni ovom sastanku nisu se odazvali generalni direktor "Arcelor Mittala" i predsjednik sindikata ove kompanije. 

Ogorčeni radnici "Željezare" očekivali su da će se na sastanku razgovarati o njihovom angažiranju u poslu ishrane radnika "Mittala", koja je prošle godine sklopila ugovore za ovu djelatnost s dva zenička distributera.

Među tim distributerima nije "Željezara", nad kojom je pokrenut predstečajni postupak.

Prema riječima Džindića, oni će zvanično uputiti zahtjev direktoru "Mittala" Biju Nairu za razgovor o zajedničkom rješavanju problema "Željezare".

- Ugostiteljstvo se ne mora primarno raditi za "Mittal", s obzirom na to da postoje i druge firme s velikim brojem zaposlenih za koje ta novoformirana kompanija može raditi. Primjer je Rudnik mrkog uglja Zenica s blizu 1.500 zaposlenih - ističe Džindić.

Ročište o stečaju

Za danas je zakazano sudsko ročište za „Željezaru“ na kojem se očekuje pokretanje stečajnog postupka nad ovim preduzećem. Nakon toga, na račun preduzeća bit će moguće uplatiti barem jednu od 13 dugujućih plaća radnicima. Osim toga, bit će stvorene pretpostavke za registraciju i početak rada nove kompanije.

Očekujemo konkretne mjere 

- Iskreno se nadam da ovo neće biti samo pokušaj da se mi smirimo. Vidimo nekakva rješenja, ali očekujemo od Federalne vlade da poduzme konkretne mjere kako bi se rješenja i primijenila, jer ljudi su ostali bez sredstava za život – izjavio je nakon sastanka Halilović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.