BIH

Zašto igmanska grupa nije zadržana

E. D. A.

18.1.2018

U nastavku treće epizode emisije o političkim ubistvima, posvećene atentatu na federalnog doministra policije Jozu Leutara, za FTV su govorili brojni akteri i poznavaoci tadašnjih dešavanja i prilika u BiH. 

Niz ubistava

Munir Alibabić Munja, bivši načelnik Službe državne bezbjednosti BiH:


Alibabić: Krim-služba bila strogo podijeljena po nacionalnoj osnovi. Alibabić: Krim-služba bila strogo podijeljena po nacionalnoj osnovi

- Ja sam povremeno kontaktirao Leutara i poslije mog odlaska iz Službe i znao sam da je krim-služba kojoj je i on na izvjestan način bio rukovodilac, podijeljena strogo po nacionalnoj osnovi, da su otprilike kriminalisti, policajci bošnjačke nacionalnosti obrađivali slučajeve gdje su žrtve Bošnjaci, a Hrvati one slučajeve gdje su žrtve ili oštećeni Hrvati itd.

Luka Glibo, tadašnji načelnik Sektora kriminalističkih poslova:


Glibo: Likvidirani i civili i policajci. Glibo: Likvidirani i civili i policajci

- Ubojstvo pokojnog Joze Leutara desilo se nakon čitavog niza kaznenih djela koja su se dešavala na prostoru Federacije, u Sarajevu, središnjoj Bosni, na prostoru Hercegovačko-neretvanske županije, kao i na ostalim prostorima, ali od težih kaznenih djela koja su se desila prije samog atentata i ubojstva pokojnog Leutara bila je sigurno autobomba u Mostaru. Bilo je i postavljanje eksplozivnih naprava, odnosno mina pod most na trasi kuda je trebao proći Sveti Otac prilikom posjete Sarajevu. 

Desio se čitav niz ubojstava na prostoru središnje Bosne, civila, a zatim i policajaca - svjedočio je Glibo za FTV.

FBI i SFOR

Dalje se u prilogu podsjeća i na još jedan događaj koji se desio istovremeno s atentatom na Leutara u martu 1999. godine.

- Na Igmanu su policajci Kantonalnog MUP-a zaustavili tzv. Igmansku grupu koja se kretala iz Sarajeva prema Goraždu. Pretresima stanova u Goraždu kod uhapšenih je pronađena dokumentacija o pravljenju eksplozivnih naprava. Istraga je stala, jer se upravo tad pojavio zaštićeni svjedok. Tužiteljstvo smatra da je grupa morala biti zadržana – ističe se u emisiji.

Mehmed Žilić, bivši ministar unutrašnjih poslova FBiH:


Žilić: Nismo uspjeli rasvijetliti slučaj. Žilić: Nismo uspjeli rasvijetliti slučaj

- Kad vam se desi da vam ubiju zamjenika ministra unutrašnjih poslova, onda je to izuzetno ozbiljna situacija i svi ljudi koji se bave tim poslom dužni su da se uključe i pomognu da se to pitanje rasvijetli. Međutim, evo, nažalost, ni dan-danas mi nismo uspjeli da to pitanje rasvijetlimo, a puno je faktora bilo tu. Sve relevantne podatke koje smo mi prikupljali kao Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, a odmah da kažem, znajući da je to bila izuzetno teška politička situacija, ja sam automatski uključio vrlo iskusne agente FBI-ja i predstavnike SFOR-a ovdje u Sarajevu da nam pomognu i da vrše arbitražu kad je u pitanju istraga, znači da jednostavno sa svojim iskustvom pomognu što bolje da dođemo do što relevantnije istine kad je u pitanju ubistvo Joze Leutara – govorio je Žilić za FTV.

Opstrukcije bile svakodnevne  

Luka Glibo, tadašnji načelnik Sektora kriminalističkih poslova:

- Opstrukcije su bile svakodnevne, nije se mogao provjeriti čitav niz podataka. Meni kao profesionalcu nije bilo jasno niti sam htio prihvatiti činjenicu zašto zapisnik sa očevida ne mogu ja dobiti, zašto se ne može utvrditi na koji način je aktivirana ta eksplozivna naprava itd. U to su bile uključene strukture obavještajnih i ostalih službi moćnih zemalja svijeta. Međutim, rezultata nije bilo - iznio je Glibo u emisiji.

(Sutra: Najveći sudski skandal u modernoj historiji Bosne i Hercegovine)


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.