BIH

Ko je Ivan Andabak i gdje se izgubio zaštićeni svjedok broj 31

Andabak: Izjavljivao da se u aferi krijumčarenja 660 kilograma kokaina našao zahvaljujući podmetanju britanskih tajnih službi koje su na taj način pokušale onemogućiti njegovo djelovanje u Hrvatskom revolucionarnom bratstvu bliskom s ekstremističkom irskom organizacijom IRA-om

Piše: E.D.A.

23.1.2018

U montiranom procesu protiv šestorice Hrvata koji su na kraju jednoglasno oslobođeni odgovornosti za ubistvo federalnog doministra policije Joze Leutara, prvooptuženi je bio Ivan Andabak, koji se sve vrijeme sudskog procesa nalazi u Hrvatskoj. Ko je on, također je objašnjavano u emisiji FTV-a o političkim ubistvima. 

Tutin saradnik

- Umirovljeni general HVO-a Ivan Andabak, koji je inače s Mladenom Naletilićem Tutom bio perjanica Kažnjeničke bojne, uhapšen je prethodno u Republici Hrvatskoj zbog šverca droge. Izjavio je kako se u aferi krijumčarenja 660 kilograma kokaina zaplijenjenog 1999. godine u riječkoj luci našao zahvaljujući podmetanju britanskih tajnih službi koje su na taj način pokušale onemogućiti njegovo djelovanje u Hrvatskom revolucionarnom bratstvu bliskom s ekstremističkom irskom organizacijom IRA-om.

Rekao je i da nema nikakve veze s ubistvom Joze Leutara s kojim je svojedobno, također, povezivan. Droga i cigarete išle su, tvrdi Andabak, preko pločanske luke, a pošiljke su se nalazile u kontejnerima UN-a i UNPROFOR-a koji je u prvoj polovici 90-ih godina boravio na području bivše Jugoslavije - objavljeno je u prilogu ovog dokumentarca, koji dalje donosi nastavak svjedočenja o nikada rasvijetljenom slučaju „Leutar”.

Glibo: Vidjeli smo u kom pravcu to ide

Ivica Leutar: Ubice hodaju ulicom

Sve nestaje

Luka Glibo, bivši načelnik Sektora kriminalističkih poslova:

- Zaštićeni svjedok broj 31 nekako se izgubio u cijelom tom procesu. Svi mi koji smo radili u toj istrazi, ne mi, nego i mediji i javnost, znali smo i vidjeli u kom pravcu to ide. I poslije svih tih aktivnosti i pravomoćne sudske presude, odjedanput to sve nešto nestaje.

Ivica Leutar, sin Joze Leutara:

- Kako više to komentirati. Nakon toliko godina, nikada nismo bili upoznati ni s tijekom istrage, ni šta se radi, ni radi li se išta. Oni tvrde kako ima pravne države, kako imamo raznoraznih službi, javnih i tajnih, dobivaju svi nekakve plaće, tvrde da je sve na zadovoljavajućoj sigurnosnoj razini, a činjenica je da ubojice hodaju ulicom – ogorčeno je za FTV govorio sin ubijenog Joze Leutara.

Pitanja i odgovor

Šoljić: Ostala misterija

Vladimir Šoljić, nekadašnji predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH: 

- Ja sam postavljao pitanja, ali uvijek je sve završavalo odgovorom istraga je u toku. Meni je to ostala misterija i smatram da postoji ipak malo širi krug ljudi koji zna puno više o tome. Zašto se to ne radi, zašto se ne otkriva, ne bih znao reći – rekao je Šoljić u emisiji.

(Sutra: Tajna dokumenata o švercu droge)

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.