BIH

Sezonski virus se širi i uzima sve veći danak: U BiH ima oboljelih i od svinjske gripe!

Piše: A. NUHANOVIĆ

27.1.2018

Od početka godine broj oboljelih od bolesti sličnih gripi u stalnom je porastu. Prema zvaničnim podacima kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, broj službeno prijavljenih slučajeva sedmično raste za po nekoliko stotina, a vrhunac sezone gripe, kako najavljuju epidemiolozi, očekuje se do sredine februara.

I prije najavljenog vrhunca epidemije zabilježena je prva žrtva, a kod pacijentice koja je umrla u mostarskoj bolnici potvrđen je virus gripe tip B.

Bolničke infekcije 

No, osim ovog, registriran je i virus tip A, i riječ je, kako saznajemo, o svinjskoj gripi. Podtipovi virusa A su H1N1 (svinjska gripa) i H3N2 (ptičija gripa).

- Povećanje broja oboljelih registrirano je u Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu. U uzorcima testiranim u Kliničkom mikrobiološkom laboratoriju UKC-a Sarajevo detektirani su virusi gripe tip B i tip A – potvrdili su i u izvještaju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Navode da je od 14. do 21. januara broj oboljelih povećan za 1.161. Prema podacima Zavoda, broj oboljelih od bolesti sličnih gripi samo u Kantonu Sarajevo do 14. januara bio je 4.035.

- U drugoj kalendarskoj sedmici prijavljena su 63 slučaja zaraznih bolesti. Prijavljeno je 15 bolničkih infekcija - navedeno je u epidemiološkom biltenu Zavoda za javno zdravstvo KS.

Gripa se širi i u manjem bh. entitetu. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, do sada je prijavljeno šest pacijenata oboljelih od gripe, ali ističu da nema mjesta panici te navode da u RS nema epidemije.

Teže stanje

- Od početka sezone gripe registrovane su 31.294 akutne respiratorne infekcije i 9.824 oboljenja slična gripi. Od 15. do 21. januara domovi zdravlja u RS prijavili su 991 slučaj oboljenja sličnih gripi, što je porast u odnosu na prethodnu sedmicu – podaci su Instituta za javno zdravstvo RS.

Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS, kazala je da je, prema podacima kojima raspolaže, trenutno u RS jedan pacijent s dokazanom gripom teže kliničke forme, a tri pacijenta su srednje teške kliničke forme.

Zabrana posjeta

Na snazi je i dalje režim skraćene posjete bolensicima na KCUS-u, u Sveučilišnoj bolnici Mostar, kao i u Livnu. Do daljnjeg su zabranjene posjete pacijentima na Klinici za hematologiju i transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli, saopćeno je jučer iz tog centra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.