BIH

Ništa nije poduzeto nakon dramatičnog upozorenja: Ruine i fekalije i dalje prijete gradu koji je ljepotom ostavljao bez daha

Piše: M. SMAJKIĆ

28.1.2018

Počitelj, grad spomenik, postao je opasan i po sebe i po ljude. Nakon što je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH prošle jeseni nadležnima poručila da je u Počitelju pet do 12 i posljednji trenutak da se nešto učini, ništa nije poduzeto. 

Vlada Federacije BiH uložila je u Počitelj, odnosno obnovu ovog jedinstvenog grada, skoro šest miliona maraka. Novac je ulagan shodno mjerama Komisije, koja je prije 15 godina Počitelj proglasila nacionalnim spomenikom.

Tri pečata

A sve je bilo na strani ove odluke - Pašina tabija, Kula Gavrankapetanovića, Šišman Ibrahim-pašina džamija, Kulina, Medresa, Hamam, Sahat-kula, znamenitosti čija ljepota nikoga nije ostavljala ravnodušnim. No, ljepota se, zbog nebrige nadležnih (mada nisu samo oni krivi), pretvorila u ruinu i opasnost po ljude.

Komisija za nacionalne spomenike zato je u oktobru donijela odluku da se gradsko područje Počitelja uvrsti na Listu ugroženih spomenika i to zbog oštećenja na pojedinim historijskim spomenicima.

- Lista ugroženih spomenika je lista prioriteta, što znači da je što prije potrebno krenuti sa spašavanjem i spriječiti potpuno uništenje – kažu iz Komisije.

Istina je da su u Počitelju bili inspektori. Pašinu tabiju, kaže nam Ejub Salkić, glavni federalni građevinsko-urbanistički inspektor, pečatili su čak tri puta, jer predstavlja veliku opasnost. No, nakon što inspektori okrenu leđa, neko od turista ili lokalaca strgne pečat i trake.

Kulu Gavrankapetanovića, s čijih visina prijeti devastiran krov, kaže Salkić, nisu zapečatili. Zavod za zaštitu spomenika FBiH obećao je da će popravke biti brzo završene.

- No, sudeći prema svemu, stavit će eksere na zidove i objekt zakovati – predviđa Salkić.

Nadzor je obavljen i u počiteljskoj džamiji, gdje su predstavnici Komisije uočili da uz zid mihraba prodiru fekalije u harem, uz samu džamiju, zbog oštećenja kanalizacione cijevi koja prolazi neposredno uz zid džamije.

- Bili smo u Medžlisu Islamske zajednice Čapljina, napravili zapisnik i naložili im da poduzmu mjere. Sad oni pokušavaju naći firmu koja treba izmijeniti kanalizacione cijevi u dužini od 50 metara iza džamije - kaže nam Salkić.

Ima i problema s vlasništvom, tako je s Medresom i Hamamom. Medžlis IZ vodi postupak povrata ove imovine.

Bruka i sramota

Jadranki Dizdar, predsjednici Turističkog društva „Počitelj“, šutnja nadležnih nije novost. Ona je i prije monitoringa Komisije sve nadležne obavijestila o užasnom stanju kulturno-historijskih objekata u Počitelju. Za razliku od svojih sugrađana, koji su se umorili od bitke za Počitelj, Jadranka, čiji je otac bio jedan od posljednjih dizdara, ne predaje se.

Kaže da će ovih dana u Sarajevu pokucati na vrata svima kojima je povjeren Počitelj.

- U Počitelju je sve u raspadu. Zaista sam se ponadala da će se nešto promijeniti, ali niko od nadležnih nije mrdnuo prstom! Ovo je bruka i sramota - kaže Dizdar.

I nama je stalo do naših spomenika 

Glavni federalni građevinski inspektor Ejub Salkić kaže da se čeka regulacioni plan.

- Čim Ministarstvo prostornog uređenja FBiH usvoji regulacioni plan za Počitelj, mi možemo poduzeti konkretne aktivnosti. No, i bez monitoringa Komisije često smo bili u Počitelju. I nama je stalo da nadgledamo u kakvom su stanju naši nacionalni spomenici – ističe Salkić.

Kula Gavrankapetanovića: Ko će popraviti krov

Ko su vlasnici čije prijave se čekaju

Iz Zavoda za zaštitu spomenika pri Federalnom ministarstvu kulture i sporta odgovorili su nam da su podnijeli prijavu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, kao i da su za Gavrankapetanovića kulu uradili plan i program sanacije.

- Očekuje se da se vlasnici objekata prijave na redovni javni poziv za dodjelu sredstava Federalnog ministarstva kulture i sporta za tekuću 2018. godinu, a u vezi sa sanacijom nacionalnih spomenika - naveli su iz Zavoda.

Ostaje, međutim, nejasno ko su to vlasnici objekata koji bi trebali aplicirati.

Naveli su i da su konkretnije aktivnosti uvjetovane statusom „Regulacionog plana za historijsko gradsko područje Počitelj za period 2007.-2017. godina“, za šta je nadležno Federalno ministarstvo prostornog uređenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.