BIH

Gotovo je izvjesno da će se u Trgovskoj gori graditi odlagalište: Bh. vlasti i dalje skrštenih ruku čekaju da radioaktivni otpad stigne na granicu

Piše: T. ROKVIĆ

28.1.2018

Nakon što je Hrvatska odbila prijedlog Slovenije o izgradnji zajedničkog odlagališta radioaktivnog otpada (RAO) u Vrbini kraj nuklearne elektrane Krško, postoji velika vjerovatnost da će sporni otpad ipak biti odlagan u Trgovskoj gori, u neposrednoj blizini granice s BiH. 

 

U Državnoj regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH (DRARNS) podsjećaju da je BiH izrazila nezadovoljstvo hrvatskom studijom o zbrinjavanju nuklearnog otpada. Istaknuto je da se u studiji vrlo površno govori o prekograničnom utjecaju otpada na BiH.

Stroge norme

- Postoji razlika između trajnog odlagališta i skladišta, kao i sama klasifikacija radioaktivnog otpada. Međunarodni standardi i norme za izgradnju odlagališta su mnogo strožiji i kompleksniji. Mora se dosta učiniti kako bi se dokazalo da je odlagalište radioaktivnog otpada sigurno - pojašnjavaju u DRARNS-u, podsjećajući da je to neophodno s obzirom na to da je vijek takvog otpada dug te da treba biti siguran da neće imati negativne posljedice po stanovništvo i životnu sredinu u kojoj se nalazi.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS ističu da su informaciju da je Hrvatska odlučila odlagati otpad u Trgovinskoj gori dobili iz medija.

- Suočeni smo sa šutnjom ne samo hrvatske strane nego i institucija BiH. U više navrata smo se obraćali Predsjedništvu BiH, Ministarstvu vanjskih poslova BiH, kao i Ministarstvu vanjske trgovine BiH, da se nešto uradi. Tražili smo da to bude tačka na zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske, ali povratne informacije nema – naglašavaju iz ovog ministarstva.

Podsjećaju da su spremni i na međunarodnu arbitražu te da bi to bio jedinstven slučaj u svijetu da se odlagalište radioaktivnog otpada gradi u neposrednoj blizini granice s drugom državom.

Trgovska gora nalazi se u neposrednoj blizini bh. granice

Park prirode

- Zahvaljujući stručnjacima s Geološkog instituta u Tuzli, dokazali smo da nije vođeno računa o seizmološkim karakteristikama terena. Vrlo brzo ćemo proglasiti zaštitu pa će ta lokacija biti ozvaničena kao međuentitetski park prirode. To će nam pojačati argumente pred Međunarodnim sudom – kažu u Ministarstvu, dodajući da je postupak proglašenja zaštite parka prirode Una u toku.

Iz Ministarstva, također, ističu da bi ovo odlagalište ugrozilo zdravlje stanovništva, ali i njihov ekonomski opstanak, jer bi u EU svi prehrambeni proizvodi koji potiču s područja koja se nalaze u blizini radioaktivnog otpada bili niže rangirani i puno jeftiniji.

EKOLOZI UPOZORAVAJU: BiH ne smije tako nešto dozvoliti 

- Samir Lemeš, predsjednik UO Udruženja „Eko-forum”

- Radi se o licemjernoj politici EU da svoje probleme rješava na račun BiH. To odlagalište radioaktivnog otpada rješava problem EU, ali pravi ga nama, a, naravno, radioaktivni otpad nije bezopasan. Ako nije tako, zašto ga Hrvatska ne odlaže u okolici Zagreba. Dakle, da to valja, ne bi išlo na granicu BiH.

Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju:

- Izuzetno je štetno odložiti takav otpad u blizini granice. Ni u kom slučaju se ne smije dozvoliti da odlaganje radioaktivnog otpada ima negativan utjecaj na BiH. Svaka država treba rješavati problem svog nuklearnog otpada na svom prostoru, tako da nema nikakav štetan utjecaj na drugu državu.

Rijad Tikveša, predsjednik Udruženja za zaštitu okoliša, prirode i zdravlja:

- BiH ne smije tako nešto dozvoliti. Mi imamo pravo osporiti tu lokaciju prema ESPOO konvenciji. Posebno je opasno jer je riječ o kraškom području, koje je porozno, a mi ne znamo šta se dešava u tom podzemlju. Područje Une je proglašeno nacionalnim parkom i tu se ne bi trebalo praviti odlagalište takvog otpada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.