BIH

Doktor Esam Ibrahim o uvjetima u bolnici Goražde: Operacioni sto pokvaren, u tumore ulazim rukama

Dr. Ibrahim pokazuje pokvareni operacioni sto

Piše: Al. B.

28.1.2018

Optužbe pojedinih poslanika u Skupštini Bosanskopodrinjskog kantona Goražde tokom nedavnog štrajka zdravstvenih radnika da ljekari raspolažu opremom, ali da neće da rade, zaboljele su dr. Esama Šeika Ibrahima (Essam Cheikh), specijalistu urologa u Kantonalnoj bolnici Goražde. Demantirajući takve tvrdnje, on ističe da nema ni instrumente za operacije.  

- Ekstenzioni sto, na kojem trebam raditi operativne zahvate, već četiri godine je pokvaren i nisu kupili drugi. Prije nekoliko mjeseci, kad sam se vratio na posao, bili smo u situaciji da nam je pacijentica već uspavana, a onda smo vidjeli polomljen sto. Na primitivan način smo uradili operaciju, uz pomoć čaršafa i zavoja improvizirali smo da pacijentica bude u odgovarajućem položaju, ali smo to uspješno završili – govori Ibrahim.

Dilatacije uretre, probleme sa suženjima mokraćnih kanala, rješava uz pomoć starih instrumenata, a za odstranjivanje cisti ili tumora, kako kaže, nedostaju noževi.

- Nabavljam ih uz pomoć prijatelja. Ultrazvuk, kao osnovnu stvar u urologiji, nemam pa koristim tuđi aparat kod kolege radiologa, a nemam ni stentova. Biopsiju prostate radim rukama, jer nemam sondu, koja košta oko 800 maraka. Umjesto sondom, u tumor ulazim rukama, koristim “pištolj” kako bih uzeo uzorak tkiva pa riskiram da se povrijedim – pojašnjava Ibrahim.

Porijeklom je iz Sirije, a u BiH je od 1983. godine. Specijalizirao je u Sarajevu i ovu zemlju smatra svojom. Ističe da njegova plaća iznosi 1.450 KM, s naknadama za pripravnost skoro 2.200 KM. Ohrabren je podrškom koju ima od novog direktora Muedina Silajdžića te očekuje i nabavku nove opreme.

Ponovo na poslu  

Dr. Esam Ibrahim napuštao je Kantonalnu bolnicu u Goraždu nakon što mu je smanjena naknada za pripravnost, od koje je, kreditno zadužen, živio. Brinuo se o svojoj porodici i još 20 članova familije, koji su izbjegli iz Sirije. Danas su oni u Kanadi, gdje su dobili azil, a Esam je, na poziv nadležnih, ponovo na svom radnom mjestu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.