BIH

Svjedok na mostu Ciglane vidio izvršioca atentata?!

Leutarovo ubistvo vezano i uz ostale optužnice koje su uslijedile nakon akcije u slučajevima „Hercegovačka banka” i „Hrvatska samouprava”

Piše: E.D.A.

29.1.2018

- Leutarovo ubistvo je na posredan način vezano i uz ostale optužnice. Nekadašnji zamjenik federalnog ministra policije u svojim istragama nije mogao zaobići ni sumnjive transakcije preko „Hercegovačke banke”. Kako je upravo ona trebala postati ključnom finansijskom institucijom buduće hrvatske samouprave, posljednja intervencija SFOR-a i federalnih istražnih organa bio je logičan potez utvrđivanja tokova kojima je prljavi novac mijenjao vlasnike.

MRUD eksplozija

Zaključuje se to u emisiji Arijane Saračević-Helać, snimljenoj u četiri epizode i emitiranoj 2012. godine na FTV-u, a gdje se još navodi:

- U međuvremenu pojavio se svjedok iz Kantonalnog javnog komunalnom preduzeća „Rad” koji je radio na mostu Ciglane. Izjavio je da je vidio nepoznatog čovjeka koji je s ovog mosta daljinskim upravljačem aktivirao eksplozivnu napravu. Poslije, na TV ekranu, na smotri jedinica u srednjoj Bosni vidio je istog u uniformi HVO-a.

Mehmed Žilić, bivši ministar unutrašnjih poslova FBiH:

- Mi smo vršili ekspertizu i meni je drago da smo uključili u istragu i Sjedinjene Američke Države, forenzičare iz SAD, kao i iz Londona, da nam pomognu oko toga. Otprilike se ta ekspertiza poklopila s našom. Vrlo je teško utvrditi kad je u pitanju ta MRUD eksplozija, ali imaju dvije pretpostavke. Jedna može biti preko tzv. izduvnog kolektora na motoru da se aktivira, a može i tzv. motorolom s daljinskim, možda sa nekih 500-600 metara da se aktivira - rekao je Žilić za FTV.

Žilić: Dvije pretpostavke

Nije terorizam

Željko Ćosić, vozač Joze Leutara:

- Presuda Kantonalnog suda u Sarajevu o počinjenju terorističkog akta i nada mnom kaže da to nije teroristički akt, nego da su to vjerovatno neki privatni razračuni. Eto – objašnjavao je ogorčeni Ćosić u izjavi za FTV.

Bio umoran i razočaran

Ivica Leutar, sin Joze Leutara:

- On je bio umoran više. Jednostavno, govorio je da je sve to potrošeno, a borio se da se uspostavi zakon, da policija radi svoj posao. Bilo je velikih pritisaka sa strane. Sjećam se tog perioda i bio je razočaran u međunarodnu zajednicu. Jednostavno, kao što vrijeme i sad pokazuje, međunarodna zajednica drži neke ljude koji štite kriminal i korupciju i koji uništavaju svaku poru ovog društva – rekao je sin pokojnog Joze Leutara.

(Sutra: Deset godina kasnije pojavili su se novi svjedoci)

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.