BIH

Zabrinjavajući podaci Svjetske banke : BiH svrstana među najsiromašnije zemlje

Građani BiH godinama žive na ivici egzistencije

Piše: N. MANJURA

5.2.2018

Da je u Bosni i Hercegovini izuzetno loša ekonomska situacija i da vlada sve veće siromaštvo, potvrđeno je i u najnovijem izvještaju „Promjene bogatstva nacija 2018“, koji je objavila Svjetska banka. U izvještaju, kojim su obuhvaćene 43 evropske i azijske zemlje, BiH zauzima 41. mjesto, i to s prosjekom od 40.486 dolara po stanovniku. 

Ništa novo

Susjedna Hrvatska zauzima 28. mjesto sa 147.545 dolara po stanovniku, a iz regiona najbolje kotira Slovenija sa 351.776 dolara po stanovniku, što ju je svrstalo na 16. poziciju.  

Ekonomski analitičar Damir Miljević kaže da svi bh. građani ovu statistiku „osjete“.

- BiH je najsiromašnija, ekonomski najnerazvijenija i socijalno najugroženija zemlja u Evropi i ovaj izvještaj je to samo zvanično potvrdio. Sada imamo još jedan dokaz da smo uzalud potrošili 20 godina pokušavajući napraviti iole vrijedan sistem – rekao je Miljević.  

Miljević: Stanovništvo odlazi

U izvještaju se navodi i zanimljiva činjenica da je smanjenje populacije doprinijelo povećanju bogatstva stanovnika. Najveći rast bogatstva po stanovniku, od 274 posto, imala je BiH, „prvenstveno zbog vrlo brzog rasta ljudskog kapitala, a usljed oporavka od regionalnih sukoba od bazne godine istraživanja – 1995“.

Loša ekonomija  

- Da, dešava se i to. Glavni problem je to što smo potpuno ekonomski nerazvijeni. Naše stanovništvo odlazi, što, također, može biti uzrok loše ekonomije, ali mislim da je to kod nas samo posljedica, a ne uzrok – smatra Miljević.  

Problem sa zagađenjem zraka

Naša zemlja u izvještaju se spominje i u dijelu gdje je analiziran stepen zagađenja zraka. Svrstani smo u grupu s Afganistanom, Čadom, Nigerijom i Ugandom, zemljama gdje je zabilježen najveći porast zagađenja.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.