BIH

Igra KOS-a se širi, genocid na pomolu

Alibabić: Protivimo se, ubjeđujemo Delimustavića da tu nisu čista posla

Piše: E.D.A.

9.2.2018

Pretprošle godine ugašeni sedmičnik Senada Avdića „Slobodna Bosna” 19. maja 1996. pod naslovom „Šta sam rekao generalu Vasiljeviću i kako je spašen Izetbegović” objavio je prvi nastavak najzanimljivijih dijelova knjige „Bosna u kandžama KOS-a” autora Munira Alibabića Munje, nekadašnjeg visokog bh. policijskog dužnosnika i obavještajca.

Podjela MUP-a

Na početku se podsjeća na prva ratna dešavanja u BiH, vezana uz agresorski napad na bazu Krtelji nadomak Sarajeva, koja je bila sjedište Specijalne jedinice MUP-a RBiH, prvih dana aprila 1992. godine, nakon što su iz nje dezertirali Srbi. 

- Specijalna jedinica se povlači iz baze Krtelji u Dom milicije. Ima prijedloga da se prebace u namjenski objekat policije, školu MUP-a na Vracama. To se odbija. Zašto? Nije li već tada zacrtana podjela Sarajeva?

Faksimil prvog nastavka najzanimljivijih dijelova knjige „Bosna u kandžama KOS-a” autora Munira Alibabića Munje, objavljenog u SB-u 19. maja 1996. godine

U MUP-u, Risto Bašić, povučen iz SJB-a Visoko, piše po Mandićevom nalogu depešu o podjeli MUP-a koju treba da potpišu pomoćnici i da je pošalju CSB-u. Tu depešu odbija da potpiše pomoćnik Pušina, depeša odlazi, u Mandićevo ime, sa nalogom da otpočne funkcionirati i CSB "srpskog MUP-a". Već se čuje da će mu sjedište biti na Vracama, u školi MUP-a.

Delimustafić šalje drugu depešu kojom stornira Mandićevu, ali kasno. Podjela je tu. Na sceni je ponovo Slobo Škipina, okuplja kadrove SDB-a srpske nacionalnosti, ubjeđuju ih da idu u SDB "srpskog MUP-a". Uz njega su Mihić, Kijac, Milan Šćekić i još desetak inspektora.

U tom društvu se viđa i Sredoje Nović, tu je i Nedžad Ugljen, koji je napustio CSB Mostar, tu je Delić, Vlasto Kusmuk. Zovem ih na početku da dođu u Sektor. Sredoje važe, hoće-neće, ali sigurno neće ni u "srpski". Jedan od dvojice Bošnjaka izjavljuje kako je bolje ići kod Kukanjca nego kod mene i SDA. Veći dio rezervnog sastava i penzionisanih radnika SDB-a se javlja. Nakon četničkog osvajanja Vraca, uz pomoć JNA, i srpski MUP počinje sa radom. Škipina rukovodi SDB-om.


Novi operativci

Delimustafić: Stornira Mandićevu depešu, ali kasno

Muslimović: KOS ga doveo za prvog čovjeka bh. sigurnosnih struktura

Kijac je do njega, tu je i Mihić. Iz mog Sektora tih dana je otišlo desetak inspektora. Odmah primamo nove operativce srpske nacionalnosti. Kandidata napretek. Dogovaram sa ministrom i sa čovjekom "broj dva" da Sektor SDB-a Sarajevo preuzme i funkcije Republičkog SDB-a do izbora podsekretara i kadrovske popune.  

U međuvremenu, Delimustafić konsultuje mene i Asima oko postavljanja Fikreta Muslimovića za podsekretara SDB-a. Kaže da to od njega zahtijevaju Vasiljević i Tomanov, kao i Pero Simović, koji je naslijedio Muslimovića u KOS-u. Protivimo se, ubjeđujemo ga da tu nisu čista posla. Muslimović tvrdi da je s njima u razlazu, a oni ga nama predlažu za prvog čovjeka.

Igra KOS-a se širi, gradovi Bosne padaju, genocid na pomolu - prenosi se u prvom dijelu feljtona u kojem je „Slobodna Bosna” 1996. godine citirala najzanimljivije dijelove iz knjige Munira Alibabića Munje „Bosna u kandžama KOS-a”.

Vasiljević u Sarajevu dok granate padaju

Vasiljević: Cilj je bila kapitulacija bh. rukovodstva

- U Sarajevo stiže Aco Vasiljević s ciljem da upozna Predsjednika sa podacima o naoružavanju muslimana, odnosno organizovanja i opremanja PL i "Zelenih beretki". Cilj - kompromitirati rukovodstvo Bosne, zaplašiti ga i prisiliti da kapitulira. Četnici i JNA su već granatama zasipali Sarajevo i druge gradove – opisao je Alibabić u knjizi prije 22 godine.  

(Nastavak feljtona donosimo u ponedjeljak)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.