BIH

Napori Zapada propadaju, BiH daleko od NATO-a!

NATO: Mali izgledi za prihvatanje novih članova

Piše: K. Ke.

10.2.2018

Bosna i Hercegovina još je daleko od NATO-a, a zbog ruskog utjecaja sigurnosna situacija u cijeloj Evropi mogla bi se pogoršati. Navedeno je to u izvještaju koji će zvanično biti objavljen sljedeće sedmica na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, koja važi kao jedan od najznačajnijih neformalnih skupova o sigurnosnoj politici na svijetu.

Kontrola naoružanja

Izvještaj nosi naslov „Do ruba – i nazad?“, a u njemu se navodi da je povećana opasnost od „nehotičnog vojnog sukoba između Evrope i Rusije“.

- Nagrizanje sporazuma o kontroli naoružanja, raspoređivanje dodatnog oružja i napetosti zbog vojnih vježbi povećali su opasnost od nehotičnog vojnog sukoba između Evrope i Rusije. NATO ustrajava na tome da ne želi novu utrku u naoružanju s Rusijom, ali trenutno stanje moglo bi dovesti do daljnjeg pogoršanja sigurnosnog stanja u Evropi - piše u izvještaju.

Kako se navodi, u takvom stanju jedna pogrešna procjena i nesporazum mogu lako dovesti do nenamjernog vojnog sukoba.

U tom svjetlu spominje se i svojevrsni hladni rat koji se vodi na teritorijama evropskih država koje još nisu članice NATO-a, kao što je BiH. Kako se navodi, Rusija ima snažan utjecaj na ove države kako bi spriječila njihovo napredovanje ka ovom vojno-političkom savezu i, prema izvještaju, uspijeva u tome.

- Istočnoevropske zemlje nalaze se u raskoraku između NATO-a i Rusije i napori Zapada da integrira ove zemlje propadaju. NATO je signalizirao da ima malo izgleda da će apsorbirati nove članove, uprkos činjenici da se istočnoevropske zemlje poput Bosne i Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije žele pridružiti – ističe se u izvještaju.

Koristi poluge

Direktor centra za sigurnosne studije Denis Hadžović kaže za „Avaz“ da su slično konstatirali i američki Kongres te britanski Dom lordova.

- Mi se samo formalno zalažemo, tako da i ovaj izvještaj daje samo realno stanje. Svjesni smo da će Rusija uraditi sve da ne dozvoli širenje NATO-a i da će koristiti sve poluge. To je njihova strategija i ona je prepoznata i od SAD. Sada se to prebija preko BiH – kaže Hadžović.


Hadžović: Realno stanje. Hadžović: Realno stanje

Predmet potkusurivanja zbog nesposobnosti

Na pitanje da li bi ovakav izvještaj mogao potaknuti EU, ali i SAD, da se snažnije angažiraju na ovom prostoru, Hadžović ističe da bi to moglo uslijediti.

- Taj utjecaj Rusije prepoznali su i u Kongresu SAD, kao i mnoge važne nevladine organizacije. U tom svjetlu treba gledati i na Strategiju EU. Vidjet ćemo da li će neka ideja nadvladati ili ćemo ostati u vakuumu. Najgore je što smo mi tu predmet potkusurivanja zbog naše nesposobnosti i unutrašnjeg prepucavanja – zaključuje Hadžović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.