BIH

Vidim, Vasiljević cilja na Muslimovića

Alibabić je knjigu „Bosna u kandžama KOS-a” objavio 1996. godine, a feljtonizirala „Slobodna Bosna”

Piše: E.D.A.

12.2.2018

U nastavku prenošenja najzanimljivijih dijelova knjige „Bosna u kandžama KOS-a” autora Munira Alibabića Munje, nekadašnjeg visokog bh. policijskog dužnosnika i obavještajca, „Slobodna Bosna” 19. maja 1996. pod naslovom „Šta sam rekao generalu Vasiljeviću i kako je spašen Izetbegović” donosi detalje razgovora s bivšim šefom Kontraobavještajne službe (KOS) JNA Aleksandrom Vasiljevićem u štabu tadašnjeg komandanta JNA u BiH Milutina Kukanjca.  

Naređen dolazak

- Iz Kukanjčeve komande zove me Delimustafić i nalaže da hitno dođem, jer on ima sastanak sa nekim vrlo važnim ljudima, a moje prisustvo je neophodno. Nakon nećkanja, procijenim da treba da odem. Uzmem za pratioca inspektora Muhovića, koji je i do tada, zajedno sa nekim patriotima, odrađivao vrlo važne poslove za Službu i Bosnu putujući po Srbiji i Crnoj Gori.

Stigosmo tamo i, nakon peripetija oko bluze koju sam imao na sebi sa amblemom "PL", uđoh na taj sastanak i zatekoh tamo svog ministra i generala Vasiljevića, sa blokovima ispred sebe. Razgovor počinje vrlo grubo, a Delimustafić pravi uvod i kaže: "Evo, general ima neke podatke po nas loše, a hoće da se dogovorimo oko saradnje, kadrova i još nekih stvari".

Vasiljević i Muslimović: Bliski saradnici mračne prošlosti

Snajperisti s Grbavice

Primjećujem da su se njegovi kadrovi, spominjem Jadranka Jandrića, Peru Simovića, Slavoljuba Beloševića, svrstali na stranu Šešelja i Karadžića, i navodim primjere da su oni lično rukovodili postavljanjem snajperista - grupe kriminalaca sa Grbavice, u vrijeme barikada SDS-a. Te ljude su, inače, KOS i SDB SSUP-a ranije koristili za prljave poslove u inostranstvu.

Vasiljević na to nije ništa odgovorio, ali reče da nam može staviti na raspolaganje jedan broj oficira Vojne bezbjednosti, stručnjaka, koji su sada iz porodičnih razloga u Sarajevu, a nisu angažovani. A, ako treba, poslat će nam i oficire iz Beograda, kojima su porodice ovdje, da bismo tako prevazišli nedostatak kadrova izazvan raskolom između legalnog i tzv. srpskog SDB-a. Vidim, cilja na Muslimovića - zaključuje Alibabić u knjizi „Bosna u kandžama KOS-a”, čije dijelove 1996. prenosi „Slobodna Bosna”.

Svrstavanje JNA na stranu SDS-a 

- Kažem im da se sa mnom nemaju šta dogovarati oko saradnje, nisam kompetentan, a niti bih, poslije ovakvih granatiranja Sarajeva i svrstavanja JNA na stranu SDS-a, to prihvatio. Vasiljević govori da je on upravo došao u Sarajevo da predoči Predsjedniku neke stvari i da do znanja da će Armija (JNA, op. pr.) biti neutralna, da će poštovati sve političke dogovore, da nije problem samo na jednoj strani, da su se muslimani i Hrvati masovno ilegalno naoružali (imaju oko 50.000 cijevi), da napadaju JNA, oficire, SDS. Pokazuje na neku kasetu.

Pitam: "Da to nije montaža kao u slučaju Špegelj?" Odgovara da se ne radi o tome, ističe da je imao svoje ljude i u vrhu Patriotske lige. Kažem mu da su ti podaci sračunate dezinformacije kako bi JNA imala opravdanje za agresiju. Pita me da li su službe razbijene i dodaje da je dobro što je otišao podsekretar Kvesić, jer je pravi ustaša - opisuje Alibabić u svojoj knjizi detalje sastanka kod Kukanjca, prenijela je SB. 

(Sutra: I Seada Rekića nam je poslao Vasiljević)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.