BIH

{SKANDALOZNO /} Već 5 mjeseci nema novih DNK nalaza!

Piše: S. KURT

16.2.2018

Laboratorij za analizu DNK Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), koji je u novembru prošle godine premješten iz Tuzle za Hag, još nije počeo s radom.

- Nema novih DNK nalaza. Tako su nam i rekli iz Međunarodne komisije za nestale, da nekoliko mjeseci DNK nalazi neće pristizati. Treba vremena da se laboratorij preseli, smjesti u Hagu i počne s radom. Rekli su da će to trajati četiri-pet mjeseci. To znači da bismo prve nalaze mogli očekivati krajem marta ili početkom aprila - kaže za „Avaz“ portparol Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Kasni apel

To zapravo znači da će se preseljenje i smještanje laboratorija odraziti na broj osoba identificiranih u ovoj godini, odnosno broj onih koji će biti ukopani na zajedničkim dženazama u Vlasenici, Zvorniku, Potočarima, Prijedoru.

No, o tome se, slaže se i Čengić, trebalo ranije razmišljati. Međunarodna komisija za nestale osobe već je počela preseljenje u Hag kada je Vijeće ministara apeliralo da se obustavi izmještanje laboratorija.

Vlasti su dobro prognozirale da bi proces identifikacije mogao biti zaustavljen za najmanje pet mjeseci, a dugoročno i znatno usporiti i poskupiti proces zbog slanja koštanih uzoraka u Hag.

Upozoravali su i iz ICMP-a da su duže od deceniju pokušavali s vlastima BiH potpisati sporazum kojim bi bila unaprijeđena saradnja. Pozvali su BiH da potpiše sporazum o statusu i funkcijama ICMP-a, kako bi postala članica Konferencije država. „Avaz“ saznaje da BiH ovaj sporazum nikad nije potpisala, jer svoj glas nisu dali ni prijašnji ni aktuelni član Predsjedništva iz reda srpskog naroda.

Sad kad je sve izvjesno, moramo se ponašati u skladu sa situacijom.

- Nama je rečeno da će se, kad laboratorij proradi, DNK analiza odvijati kao i do sada. U Hag će se slati koštani uzorci i upoređivati s bazom krvi, koja je također u Hagu. Kad stigne DNK nalaz, poslat će ga nama – kaže Lejla Čengić.





Ista procedura

Ona ističe da je procedura ista, trebat će samo nekoliko dana više, za slanje koštanih uzoraka i povrat informacija.

- Koštane uzorke šaljemo u Tuzlu, tamo gdje je nekad bio laboratorij, a oni dalje u Hag - ističe Čengić.

U BiH postoji Agencija za forenzička ispitivanja, pri Ministarstvu sigurnosti. No, nema DNK laboratorij ni zaposlene stručnjake koji bi se bavili DNK analizama.

Ekshumacije krajem marta

Zbog vremenskih uvjeta obustavljene su i ekshumacije. No, u Institutu za nestale nadaju se da će na teren već krajem marta.

- Izaći ćemo, provjeriti nekoliko informacija i nastaviti ekshumacije započete prošle godine. Riječ je o Rogatici, jami Mandra, Vlasenici, naselje Tugovo, te nekoliko lokacija na području Srebrenice - ističe Čengić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.