BIH

Dok domaći proizvođači propadaju, BiH uvezla odjeće za 517 miliona KM

Korištene odjeće uvezeno za skoro 7 miliona KM i ( Ilustracija)

Piše: N. MANJURA

19.2.2018

Bosna i Hercegovina 2017. godine je uvezla nove odjeće u vrijednosti nešto većoj od 517 miliona KM te za skoro sedam miliona KM odjeće koja je korištena!  

Skoro polovina nove odjeće došla je iz Turske i Kine, dok smo najviše polovne robe uvezli iz Njemačke, u vrijednosti od čak 2,7 miliona KM.  

Nakon Njemačke i Kine, najviše odjeće uvozili smo iz Bangladeša, za 1,5 miliona KM, pokazali su podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Sužen prostor  

Uvoz odjevnih predmeta dodatno otežava rad domaćih konfekcijskih kuća, smatra Ramiz Omanović iz Sindikata tekstila, kože, obuće i gume FBiH.  

- Ovo su poražavajući rezultati i to je udar za naše tržište. Naši ljudi rade za niske plaće, pokušavajući napraviti odjeću koja će biti prihvatljiva za tržište. Toliki uvoz jeftine i često nekvalitetne robe samo sužava prostor na tržištu za domaće konfekcije, koje propadaju zbog toga što ne mogu pronaći kupce - kaže Omanović.

Ovoliki uvoz može se opravdati i sve manjom kupovnom moći građana, koji kupuju jeftinu odjeću, navodi predsjednica Kluba potrošača Gordana Bulić te dodaje da se iz porodičnog budžeta najmanje odvaja na garderobu.   

Biramo jeftino 

- Teško je osigurati novac za kvalitetnu garderobu pored svih troškova koje jedna porodica ima. Omladina, koja dolazi iz porodica koje žive na rubu siromaštva, kupuje odjeću i obuću u second hand prodavnicama. Zbog nedostatka finansija biramo jeftinu i nekvalitetnu odjeću, čime svjesno oštećujemo i sebe, ali i bh. proizvođače – ističe Bulić.

Lanac nezadovoljstva  

Bulić ističe da bi situacija bila mnogo bolja kada bismo imali veću kontrolu nad tržištem, pogotovo kada je riječ o uvozu iz Kine.  

- Svi pravimo veliku štetu, jer prvo kupujemo lošu i nekvalitetnu robu koja nam poslije u kući stvara samo smeće. Nemamo industriju koja se bavi reciklažom, niti preradu, upotrebu ni izvoz sirovina. Domaća konfekcijska proizvodnja zbog toga se i ne razvija pa se stvara lanac nezadovoljstva - zaključila je Bulić.

3.479 tona polovne odjeće uvezeno u 2017.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.