BIH

Ujić: Zbog izbjeglica smo izloženi visokim sigurnosnim rizicima!

Ujić: Apel građanima da prijave migrante

E. Trako

20.2.2018

U kući u naselju Nebočaj, koja je u vlasništvu Egipćanina Halida Seida Alija, u prethodna tri dana stiglo je još dvadesetak izbjeglica iz Sirije, Alžira, Maroka, Afganistana, Libije... tako da ih je sada u tom objektu nadomak Sarajeva više od 50, kazao je za „Avaz“ Husein Sarajlić, koji je samoinicijativno preuzeo organizaciju smještaja za ove nesretne ljude.  

Stalne kontrole

- Tražimo im još jednu kuću, jer je zaista neuvjetno. Mali je prostor. Ljudi im pomažu, donose hranu, odjeću, obuću - rekao nam je Sarajlić.

Prošle sedmice izbjeglice su stigle u Nebočaj u potrazi za skloništem od hladnoće, a većini im je želja da se domognu neke od zemalja Evropske unije.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić kazao nam je da, iako je BiH označena kao tranzitna zemlja, postoje izuzetno veliki sigurnosni rizici!

- Ovo još ne možemo nazvati masovnim prilivom. Stoji da je u ovih 40 dana 2018. godine blizu 500 osoba ilegalno ušlo u BiH. Za ove migrante možemo kazati da su lažni tražitelji azila, jer vidimo da nestaju iz BiH – otvoreno kaže Ujić.


Halid Seid Ali: Ljut na novinare

Naglasio je da migranti vrijeme u BiH iskoriste da se odmore, presvuku i da nađu najlakši i najbliži put ka EU.

- Kontroliramo osobe u kući u Nebočaju. Nažalost, nisu htjeli u azilantski centar, a našim inspektorima daju različite izjave. Imaju bijele kartone i potvrde o traženju azila. Inspektori su već tri puta bili u toj kući i ponovo će ih kontrolirati – dodaje Ujić.

Sedam dana  

Službu i Graničnu policiju BiH brojni migranti izbjegavaju, jer se nemaju namjeru zadržavati u našoj zemlji duže od sedam dana. Da ova teza ima uporišta, pokazuje i činjenica da vlasnik kuće u Nebočaju više ne dozvoljava novinarskim ekipama da pristupe njegovom objektu i snimaju migrante, zbog „problema s policijom“.

- Pozivam svakog pojedinca i nevladinu organizaciju, vjersku zajednicu da se jave nama ili policiji ako imaju bilo kakve informacije o migrantima. U ovaj problem moraju se uključiti i ostale bezjednosne agencije - kazao je Ujić.

Ima zloupotreba 

Ujić je kazao da u posljednje vrijeme imaju dosta dezinformacija.

- Objavljuju se članci na portalima, gdje se pozivaju građani da se odazovu prikupljanju pomoći, objavljuju se brojevi telefona za pomoć. Dakle, to su već zloupotrebe. Neki dan imali ste informaciju da se 200 migranata kreće po Ilidži. Inspektori Službe s tri su vozila zajedno s pripadnicima PU Ilidža prošli cijelu općinu i nisu ih pronašli – ističe on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.