BIH

Okorjeli zločinci kojima je obećana sloboda

Čampara: Podmićivao svjedoke

A. ALJIMI

2.3.2018

Tužilac Dubravko Čampara, očigledno u strahu od procesuiranja nakon objave teksta u “Avazu” o Mensuru Hodžiću, svjedoku kojeg je htio podmititi sa 50.000 KM te puštanjem na slobodu iz zatvora ako lažno svjedoči protiv Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, putem svojih pištolj-portala sada pokušava osporiti njegov kredibilitet.

Pogotovo jer je advokatica Vasvija Vidović protiv njega podnijela nekoliko krivičnih prijava zbog zloupotreba tužilačkih ovlasti.

Strah od istrage

Hodžić izdržava zatvorsku kaznu zbog ubistva svoje supruge te se lideru SBB-a obratio pismom u kojem je otkrio šta mu je sve Čampara nudio za svjedočenje. On je sada nepodoban za Čamparine medije. Ali, isti Hodžić itekako mu je valjao kada mu je Čampara nudio 50.000 KM da lažno optužuje Radončića.  

Šta tek reći ako se zna da su Čamparini glavni svjedoci u montaži protiv Fahrudina Radončića višestruke i okorjele ubice, u kakve spadaju Zijad Turković (40 godina zatvora) i Milenko Lakić Laki (35 godina zatvora) ili Anđelko Veljančić (10 godina zatvora)! 

Dovoljno se samo prisjetiti Turkovićevih žrtava, među kojima je bila i trudnica Lusija Salas Kortez. Šta kazati na svirepe likvidacije Mithata Mekića Mikija, Vernera Ajdarija, Marija Tolića i Rajka Milovanovića koje je počinio Turković? Ili Lakićevo hvalisanje u zatvoru kako njegove žrtve hropću dok umiru pred njim ili kako same sebi grobove kopaju?  

I ne samo to. Koliko je mladih ljudi otišlo u grob zbog droge koju je Turković pod kišobranom svojih političkih pokrovitelja nemilice plasirao na ulice diljem BiH!?

O ovim svjedocima jasno i nedvosmisleno se izjasnio međunarodni EULEX-ov sud u Prištini tokom izricanja prvostepene presude Naseru Keljmendiju.  


Raskrinkani lažovi

Postupajuće vijeće sa sutkinjom Anom Adamskom na čelu ni u jednom momentu nije povjerovalo Čamparinim svjedocima, koji se tokom ispitivanja nisu mogli prisjetiti vlastitih laži. Keljmendijev advokat Besnik Beriša u potpunosti ih je razotkrio tokom unakrsnog ispitivanja, a sudijama je bilo jasno da im je jedini motiv da se iščupaju iz zatvora te da su im obećane nagrade za lažna svjedočenja.

 U toj garnituri svjedoka čije je laži raskrinkao advokat Beriša, bila je i Šejla Turković, koja je prala novac i davala alibi svom suprugu. Sav Čamparin trud u pripremanju svjedoka za lažno optuživanje ostao je uzaludan kada ih je Beriša suočio s čvrstim dokazima i tu se saznalo da ne samo da su lagali nego i da znaju ko je ubio Ramiza Delalića Ćelu te ko je tu likvidaciju naručio.

 S obzirom da u svemu ovome postoje obilježja ozbiljnih krivičnih djela postavlja se pitanje šta će poduzeti Gordana Tadić, glavna državna tužiteljica.


Tadić: Šta će poduzeti

Kriju Delalićeve ubice

Čak je jedan zaštićeni svjedok eksplicitno u sudnici kazao ko je ubio Delalića, gdje su ubice odsjele u Sarajevu, ko im je osigurao oružje i hranu, ali mu je tužilac Endru Hjuz (Andrew Hughes) kazao: „Vi niste dovedeni ovdje da to kažete, već nešto drugo.“ Sve je to dovelo do razobličavanja prljave političke montaže protiv Radončića.


Ubijali i bebe u stomaku

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.