BIH

Neobičan sudski spor u Banjoj Luci: Medvjed bankaru pčelaru donio 6.667 KM

Džombiću su košnice polomljene prije četiri godine

Piše: G. D.

8.3.2018

Direktor banke u Čelincu i pčelar Slobodan Džombić tužio je nedavno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, jer mu nije isplatilo štetu koju mu je medvjed napravio na košnicama. Okružni sud u Banjoj Luci presudio je u Džombićevu korist, a ministar Stevo Mirjanić dužan mu je platiti ukupno 6.667 maraka. 

Džombiću je mrki medvjed prije četiri godine razbacao i polomio pet košnica s nastavcima. On je od Ministarstva tada tražio nadoknadu štete od 517 maraka koju je procijenila komisija, ali je njegov zahtjev odbijen, jer nije bio upisan u evidenciju pčelara.

Zbog toga je tužio državu, izgubio u Osnovnom sudu, ali je, nakon apelacije, slučaj dobio u Okružnom sudu u Banjoj Luci.

Džombićev advokat Željko Bubić kaže da se u postupku držao teze da njegov klijent treba dobiti nadoknadu štete, bez obzira na to je li bio registriran ili ne.

- Smatram da je Okružni sud Banja Luka donio pravilnu i zakonitu odluku. Jednostavno je podržao stav da svaku štetu treba nadoknaditi u skladu sa zakonskim rješenjima - rekao je Bubić.

Rok za isplatu 30 dana 

- Mnogi pčelari čiji su pčelinjaci bili na udaru divljači ne usuđuju se da podnesu tužbu jer nisu registrovani i tako ostaju na gubitku. Ova presuda je pravosnažna i rok za isplatu štete je 30 dana - rekao je Bubić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.