BIH

Zapad ga izolirao, Bakir opet slagao!

K. KEŠMER

9.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Predsjednici država regiona sa svjetskim liderima

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, prema mišljenju analitičara i političara, preksinoć je u jednom intervjuu nadmašio samog sebe, vrijeđajući inteligenciju građana BiH, ali i stranih diplomata u našoj zemlji.

Korupcija i nepravda

- Međunarodna zajednica uzda se u SDA. To je kičma političkog života u BiH, to osjećam iz kontakta s njima... - kazao je, između ostalog, Izetbegović.

No, činjenice govore drugačije. Koliki je Izetbegović miljenik međunarodne zajednice, jasno je ako se izvrši uporedba sa zemalja regiona i njihovim liderima.

Tako se u mandatu Izetbegovića, Aleksandar Vučić u Bijeloj kući sastao s Majkom Pensom (Mike Pens), potpredsjednikom SAD, potom s kancelarkom Angelom Merkel, predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron)...

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je s predsjednikom SAD Donaldom Trampom (Trump), predsjednik Crne Gore Filip Vujanović također s Pensom, kao i Hašim Tači (Hashim Thaci), predsjednik Kosova. I Nikola Gruevski, predsjednik Makedonije, već je dva puta bio u Bijeloj kući.

Za razliku od njih, Izetbegović se nijednom nije našao u Bijeloj kući. A sastaje se, u pravilu, s liderima nižeg ranga ili, kako mnogo to opisuju, s mentorom - predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdpogan).

Šef Izbornog štaba SBB-a Adis Arapović ističe da je ova Izetbegovića izjava potpuna besmislica, jer omalovažava i rad i trud diplomata koji rade u BiH.


Arapović: Potpuna besmislica

- Ne mislim da međunarodna zajednica uopće ima favorita, jer ako bi ga imala, to bi umanjivalo njihov kredibilitet. A to posebno nije propadajuća SDA. Međunarodna zajednica primorana je sarađivati sa SDA, jer je ta stranka 2014. godine dobila veliko povjerenje na izborima. Od njih se očekivalo da opravdaju i povjerenje i novac i sve ostalo što su dobili od međunarodne zajednice – naveo je Arapović.

No, SDA, kaže Arapović, nije dala ono što se očekivalo.

- Dali su još korupcije, nepravde, nezaposlenosti, nepotizma... Ta Izetbegovićeva izjava promjenom na političkoj sceni postat će besmislena – ističe Arapović.

Politički analitičar Enver Kazaz kazao je da, ako je tačna tvrdnja da je SDA kičma BiH i miljenik međunarodne zajednice, onda Izetbegović mora objasniti nekoliko stvari.


Kazaz: Skidanje odgovornosti

- Onda gospodin Izetbegović mora da obrazloži zašto toliko kasnimo na putu ka EU, nije li ta kičma polomljena, nije li zemlja onda invalidna? Nije li Izetbegović tom jeftinom propagandom pokušao skinuti odgovornost sa sebe i SDA za 20-godišnje destruiranje zemlje, za ono što se dešava u SDA i potpuno raspadanje, da ne može voditi nijednu stranku, a kamoli državu – naveo je Kazaz.

Izmislili struju

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović (SDP) istakao je da to što je SDA kičma političkog života BiH objašnjava „zašto su nam kriva leđa“.


Magazinović: Sve sebi pripisuju

- Oni sada sebi sve pripisuju. Ne bi me iznenadili da kažu da su u okviru svojih radnih grupa izmislili struju. Ova izjava pokazuje dezorijentiranost, tako se ponašaju djeca koja se boje mraka, pa proizvode galamu da bi sami sebe ohrabrili – naveo je Magazinović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.