BIH

Dok su u opadanju vodostaji Une i Sane: Sava na brani Modrac prijeti izlijevanjem

Raste vodostaj Save kroz cijeli Posavski kanton

Piše: A. Nu. – Z.M.

11.3.2018

S porastom temperature zraka i topljenjem snijega došlo je do povećanja vodostaja Save kroz cijeli Posavski kanton, na području Bosanskog Broda, Šamca i Orašja.

Nivo Save u Bosanskom Brodu iznosio je 600 centimetara, a dan ranije je bio 454. U Šamcu je porastao na 521 sa 439, a u Orašju ova rijeka je nabujala na 734, za razliku od prekjučerašnjih 647 centimetara. Povećan vodostaj zabilježen je na brani Modrac i jučer je iznosio 199,8, dok je tačka prelijevanja 200 centimetara.

Ipak, kako je kazao šef službe Civilne zaštite u Bosanskom Šamcu Boro Bogdanović, Posavini ne prijete poplave. On navodi da je stanje vodostaja za ovo doba godine u granicama normale. Naglasio je da bi u slučaju da rijeka Sava poraste za još 150 centimetara onda bile proglašene mjere odbrane od poplava.

Prema podacima Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), jučer su u blagom opadanju bili vodostaji rijeka na području Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona. Visina Une iznosila je 102, dok je dan ranije bila 108 centimetara. U opadanju je i nivo Sane.

Također, na području Tuzlanskog kantona nije bilo prijavljenih klizišta, ali su iz BIHAMK-a upozorili na odrone kamenja na putu M-18, Sarajevo - Foča u mjestu Tuhalji, zatim na dionicama Bihać - Bosanska Krupa, Konjic - Mostar, Jajce - Banja Luka, Bugojno - Novi Travnik, Rogatica - Višegrad i Turbe - Karanovac. 

Inače, Federalni hidrometeorološki zavod je izdao narandžasto upozorenje jer će u narednim danima doći do porasta rijeke Save i Une usljed jakog vjetra južnog smjera.

Upozorenje u Bihaću 

Iako su iz FUCZ-a rekli da nijedan objekt nije ugrožen, iz Gradske službe civilne zaštite Bihaća ipak su upozorili građane koji žive u pojasu rijeka Une i Klokota da iz stambenih i poslovnih objekata, naročito podrumskih prostorija, izmjeste vrijednosti koje bi mogle biti potopljene u slučaju naglog povećanja vodostaja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.