BIH

Čampara traži spisak svih policajaca koji su ga tužili!

Čampara: Krši prava uposlenih / Kovačević: Povreda privatnosti

M. AŠČIĆ

12.3.2018

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH (FMUP), zatražio je od svih organizacionih jedinica Ministarstva da mu se dostavi spisak svih uposlenika koji su tužili ovu federalnu policijsku instituciju, o čemu smo nedavno pisali. 



Faksimil dopisa Aljoše Čampare svim jedinicama

Nezakoniti zahtjevi

Kako „Avaz” saznaje, Čampara je uputio dopis u kojem se traži i da mu se dostave imena angažiranih advokata i to u „formi liste popunjene podacima koje vlastoručno upisuje svaki uposlenik, a koji će se nakon toga uporediti s evidencijama tužbi koje vodi MUP FBiH.“

- Rukovodioci organizacionih jedinica (ovlaštene osobe) dužni su objediniti dobivene podatke od uposlenika i ispred osnovne organizacione jedinice dostaviti mi ih u roku od sedam dana - stoji u dopisu Čampare.

S druge strane, u Sindikatu Federalnog MUP-a navode da su ovi Čamparini zahtjevi nezakoniti, jer je riječ o pokrenutim privatnim tužbama. I direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petar Kovačević upozorio je na nezakonite radnje ministra Čampare.


Faksimil odgovora Sindikata FMUP-a

Principi zakona

Iz Agencije su na upit Sindikata, koji se obratio ovoj službi, odgovorili da „zahtijevanje podataka o pokrenutim privatnim tužbama i imenima angažiranih advokata nema osnova u relevantnom zakonu”.

- To bi dovelo do povrede principa zakonite obrade ličnih podataka i povrede prava na privatnost uposlenika - istaknuo je u dopisu Kovačević.


Faksimil odgovora Agencije za zaštitu ličnih podataka

Obradović: Podaci koje ste nezakonito prikupili moraju biti uništeni!

- S obzirom na to da su podaci prikupljeni na nezakonit način, te da je došlo do povrede principa zakonite obrade ličnih podataka i povrede prava na privatnost uposlenih u Ministarstvu na čijem ste Vi čelu, molimo Vas da se podaci koji su prikupljeni na nezakonit način unište u prisustvu određene radne grupe - naveo je Dragan Obradović, predsjednik Skupštine Sindikata FMUP-a u hitnom dopisu upućenom Čampari 6. marta ove godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.