BIH

Zaid: SDA i HDZ zdravstvo u Hercegovini vraćaju srednji vijek

Dr. Zaid: Očita opstrukcija

A. Nu./M. H.

12.3.2018

Predsjednik Saveza strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH dr. Rifat Rijad Zaid za situaciju u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), u kojem su ljekari za 19. mart najavili generalni štrajk i izlazak na ulicu, krivi vladajuće stranke SDA i HDZ.

Prozvao odgovorne

Zaid navodi da će krivica za vraćanje zdravstvenog sistema u Hercegovini u srednji vijek isključivo biti na premijeru HNK Nevenku Hercegu, te Goranu Opsenici, koji je, kako kaže, „sve osim ministra zdravstva”.

- Očita opstrukcija koja dolazi od SDA i HDZ-a za rezultat ima mogućnost da ljekari u Hercegovini uopće nemaju svoj kolektivni ugovor. Ne treba naglašavati šta bi to značilo za radnopravni status ljekara i kakvu im to poruku daju vladajući u Hercegovini, predvođeni premijerom Hercegom. Građani moraju znati ko je odgovoran, a u to će se uvjeriti kada shvate da ostaju bez ljekara i zdravstvene zaštite kakvu su imali do sada, a koja je u narednim mjesecima trebala biti unaprijeđena - kaže Zaid.

Ukazao je na neophodnosti pregovora u HNK, kao što je to bio slučaj u sedam kantona. 

Šta su zahtjevi

Primarni zahtjev Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u HNK je usvajanje posebnog kolektivnog ugovora za ljekare, kakva je praksa i u drugim kantonima.

Traži se i povećanje satnice s dvije na 2,6 KM te povećanje koeficijenta za 1,2 za sve grupe ljekara.

Danas protestna šetnja

Bevanda: Nećemo odustati

Mirnom protestnom šetnjom koja danas kreće u osam sati ujutro od stadiona pod Bijelim Brijegom do sjedišta Vlade u Mostaru, ljekari iz cijelog HNK će, uoči generalnog štrajka zakazanog za 19. mart, ponovo ukazati na ignorantski odnos vlasti spram njihovih zahtjeva.

- Od naših prava i zahtijeva nećemo odustati dok nam se ne omoguće posebni pregovori i poseban kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije - kazala nam je Kristina Bevanda, predsjednica Sindikata doktora medicine i stomatologije HNK koji ima više od 600 članova.

Naglasila je da će proteste podržati i studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, a pozvani su i građani da daju podršku ovom pokretu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.