CIJENA LOBIRANJA

Za deset godina Vlada RS za lobističke kuće u SAD dala 25,3 miliona maraka

“BiH Dayton Project” portal koji je trebao objavljivati što bolju sliku o svojim klijentima

Piše: G. DAKIĆ

18.3.2018

Opozicioni poslanici u RS početkom ovoga mjeseca su u Narodnoj skupštini RS iznijeli tvrdnje kako je manji bh. entitet u desetogodišnjem periodu od 2007. do 2017. godine potrošio oko 30 miliona dolara za lobiranje. Novac je podijeljen za osam konsultantskih kuća u SAD i jednu u Briselu.  

Poslanik i predsjednik NDP-a Dragan Čavić istakao je da se među konsultantskim i lobističkim kućama nalazi i „Capitol Links“ koju vodi Gregori Minjak. Minjak je, tvrdi Čavić, mjesečno dobivao oko 7.000 dolara kao plaćeni konsultant Milorada Dodika, predsjednika RS i SNSD-a. 

- Za Minjaka je specifično da je bio konsultant onima koji su dizali „narandžastu revoluciju“ u Ukrajini. Firma „Dewey & LeBoeuf“ je bila velika advokatska kuća zadužena za međunarodna pravna pitanja, a bankrotirala je 2012. godine sa 350 miliona dolara neizmirenih obaveza - rekao je Čavić.

On je naveo i kako je portal „BiH Deyton Project“ trebao objavljivati „što bolju sliku o svojim klijentima“. 

- Do 2014. godine su imali 14 lajkova na svojoj Facebook stranici. Toliko o tome koliko su promovisali značaj RS u SAD. Godišnje je ova firma iz budžeta RS uzimala više od dva miliona dolara. Rezultat lobiranja u SAD je očigledan: predsjednik RS Milorad Dodik se nalazi na američkoj „crnoj listi“ - istakao je Čavić. 

Inače, precizni podaci kazuju da je na osnovu dostupnih 27 polugodišnjih izvještaja lobističkih kuća u Sjedinjenim Američkim Državama Vlada RS od 2007. do 2017. isplatila 16,1 milion dolara lobističkim kućama u SAD, što je oko 25,3 miliona maraka.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić tvrdi da se ne radi o lobiranju, već aktivnostima pravnog savjetovanja i konsultiranja u oblasti međunarodnog prava te da je sve urađeno u skladu sa zakonskom regulativom. 

- Vlada RS godinama ostvaruje saradnju s pravnim i ekspertskim timovima za međunarodno pravo te konsultantskim kućama s ciljem formiranja pravne, ekonomske i diplomatske strategije RS. Postoji stavka u okviru budžeta za finansiranje tih aktivnosti - kazao je Klokić.

Američki zakon nalaže da svi lobisti koje plaćaju pojedinci ili ustanove van SAD javno prikažu imena nalogodavaca

Prema američkom zakonu o registraciji stranih agenata, svi lobisti koje plaćaju pojedinci ili ustanove van SAD dužni su da javno prikažu imena nalogodavaca, aktivnosti koje u njihovo ime preduzimaju i pare koje su za te poslove dobili.  

Te informacije se dostavljaju američkom Kongresu, a nakon toga se objavljuju na internetskoj stranici američkog odjeljenja za pravosuđe.

Od 2007. do 2017. godine podneseno je ukupno 57 polugodišnjih izvještaja lobističkih kuća u SAD koje su zastupale Vladu RS. U 30 izvještaja nisu navedeni finansijski podaci o uplatama Vlade RS.  

Prvi podaci o isplatama vežu se uz 2009. godinu, kada je lobističkim kućama isplaćeno 3,67 miliona dolara.

Lobističkoj kući „Dewey & LeBOEUF LLP“ iz Vašingtona u dva navrata je isplaćeno 1,78 miliona dolara. Kompaniji „Alston & Bird“ isplaćeno je 60.000 dolara, a lobističkoj kući „Picard Kentz & Rowe“ 1,83 miliona dolara.  

Sljedeće godine Vlada RS je isplatila 1,76 miliona dolara. „Alston & Bird“ je dobila 20.000, a „Picard Kentz & Rowe“ 1,74 miliona dolara. Ista kuća je naredne, 2011. godine dobila 2,37 miliona dolara, dok je Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS isplatilo 439.739 dolara lobističkoj kući „Laurus Group“.

Tokom 2012. godine Vlada RS je kompaniji „Myrmidon Group“ uplatila 371.000 dolara, a kući „Picard Kentz & Rowe“ milion dolara. Ova kuća je naredne, 2013. godine dobila dvije tranše – jednu od 838.000, a drugu od 756.000 dolara. I 2014. godine je ova lobistička kuća sarađivala s Vladom RS i to za 1,37 miliona dolara.  

U 2014. godini i Predstavništvo RS u SAD je dobilo pare za lobiranje i to 490.753 dolara.

Vlada RS je u 2015. godini za lobiranje u SAD izdvojila 812.187 dolara, u 2016. godini 1,51 milion dolara, a prošle godine 680.670 dolara. Lobističke kuće su angažirane za promociju trgovine i investicija u RS, za organiziranje sastanaka, konferencija, brifinga, širenje materijala namijenjenih promociji ulaganja u RS, za kontaktiranje Vlade SAD, Kongresa i „think thank“ organizacija.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.