ZDRAVSTVO

Direktori su zapošljavali bez ikakve kontrole, štrajk ljekara je nezakonit

Opsenica: Viška 500 zaposlenih ( Ž. Miličević)

M. SMAJKIĆ

17.3.2018

Pres-konferencija ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona Gorana Opsenice pretvorila se u obračun sa svima koji su zdravstvo doveli na najniže grane.

Teške optužbe

Opsenica je jučer iznio niz teških optužbi na račun direktora zdravstvenih ustanova u HNK, za koje je ustvrdio da su zapošljavali bez ikakve kontrole, sistematizacije radnih mjesta, konkursa, uprkos moratoriju Vlade na zapošljavanje. Iznio je podatak da je 500 zaposlenih u zdravstvu višak, ali da među njima nema ljekara.  

U opisu crne slike zdravstva, ministar je iznio da dva od 12 domova zdravlja nemaju zakonskih uvjeta za obavljanje zdravstvene djelatnosti te kazao da ljekari rade nacrno u privatnim zdravstvenim ustanovama.

- Vi dobro znate ko sjedi na čelu svih zdravstvenih ustanova, ne trebam pojašnjavati - kazao je Opsenica. 

No, među najvažnijim problemima trenutno je štrajk doktora medicine i stomatologije, koji je najavljen za ponedjeljak. On je za ministra nezakonit, jer je na to, kazao je, upozorio kantonalni javni pravobranilac.

Ne odustaju

- Vlada HNK u ovom trenutku može izdvojiti svega 12 miliona KM kada je riječ o zahtjevima Sindikata - kazao je Opsenica.

S druge strane, predsjednica Sindikata Kristina Bevanda istakla je da neće odustati od štrajka, jer više ne vjeruju nikakvim obećanjima.  

Ludi i zbunjeni

Na zaprepaštenje prisutnih novinara, Opsenica je kazao da je situacija u zdravstvu „narodnim jezikom rečeno, takva da lud . . . . zbunjenog“. 

- To lud prvenstveno se odnosi na rukovodeće i upravljačke strukture zdravstvenih ustanova koje nisu lude, nego se takvima prave, a njihova politička podobnost amnestira ih svake odgovornosti. Pod zbunjen podrazumijevam osnivače zdravstvenih ustanova, koji su u dugogodišnjoj hibernaciji. I jedni i drugi čekaju da probleme riješi Vlada - pojasnio je Opsenica.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.