REAKCIJE

Bivše i sadašnje strukture SDA sprečavaju izručenje Herende

Piše: K. KEŠMER

22.3.2018

Odluka holandskih pravosudnih organa da pripadnika terorističke organizacije „Ševe“ Nedžada Herendu ne isporuče BiH, za Semira Halilovića jasan je pokazatelj da u našoj državi, u pojedinim strukturama, vlada strah od procesuiranja određenih zločina i političkih ubistava u koje je ova paravojna formacija bila direktno uključena.  

Oficijelne depeše

Halilović, sin ratnog generala Armije RBiH Sefera Halilovića i poslanik u Skupštini KS, Herendu sumnjiči za ubistvo njegove majke u atentatu u kojem je trebao biti ubijen i njegov otac. Halilović je pisao o tome u svojim knjigama, gdje je iznio i nekoliko dokaza o umiješanosti tadašnjeg bošnjačkog političkog vrha u atentat na njegovu porodicu.

- Mislim da je takva odluka Holandije izazvana podacima, odnosno informacijama iz BiH, od onog organa s kojim su sarađivali. Pretpostavljam da je neko iz BiH uputio jednu ili više oficijelnih depeša kojima su pokušali prikazati da je teroristi „Ševa“ ugrožen život ako ga isporuče BiH - naveo je Halilović.

On je istakao da je Holandija, kao ozbiljna država, vjerovatno tražila neku vrstu mišljenja od bh. vlasti.

- I onaj ko im je slao, bilo da je to Obavještajno-sigurnosna agencija, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, ministarstva pravde ili sigurnosti BiH, neko iz te sigurnosne baze, pretpostavljam da je napisao da mu se ovdje ne može garantirati sigurnost – naveo je Halilović.

Upravo u takvoj reakciji bh. vlasti, odnosno pojedinih njenih struktura, Halilović vidi „ozbiljan strah da se procesuiraju pojedini zločini“ uz koje su vezane „Ševe“, jer je „ta priča o nesigurnosti lažna“.

- Nikad se u pritvorskoj jedinici Suda BiH nije desilo ubistvo ili samoubistvo. Ta priča je strašenje javnosti i varanje institucija u Holandiji. Upravo oni koji tvrde da mu ovdje život nije siguran, izlažu ga mogućem uklanjanju od istih onih ljudi koji su ga nagovorili da ubija. Mislim da je on najsigurniji u zatvoru - kaže Halilović.

Ko se plaši

Na pitanje ko se plaši eventualnog izručenja Herende BiH, Halilović kaže da je općepoznato da su pojedine strukture SDA, koje su sada raspršene i po drugim strankama, zainteresirane da se ovaj bivši pripadnik „Ševa“ nikad ne vrati u BiH.

- Te strukture su dijelom u SDA, donedavno je jedan dio bio u DF-u, i sada ih imate u novoj Konakovićevoj stranci, u vidu Keme Ademovića. Mislim da su oni zabrinuti i zainteresovani da Herenda nikad ne dođe u BiH i svako povlači svoje veze da to spriječi – zaključio je Halilović.

Država se mora ozbiljnije postaviti 

Halilović navodi da su organi BiH i ranije slali depeše u kojima su navodili da bi Herendi život bio ugrožen ako bi se on vratio u našu zemlju.

- Ranije je tužilac koji je vodio predmet „Veliki park“ uputio holandskim vlastima depešu da je terorista osumnjičen za ratni zločin, ali da mu, ukoliko ga isporuče, ne mogu garantirati sigurnost - naveo je Halilović te dodao:

- Država se mora ozbiljnije postaviti. Ovdje se radi o ratnom zločinu protiv njenih građana i političkim ubistvima protiv njenih građana. Mislim da institucije države moraju donijeti ozbiljne odluke i političke zahtjeve da se ratni zločinac isporuči našim organima.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.