AFERE

Velika istraga Slovenije, Austrije i BiH: Đuđić oprala milione eura

Đuđić: Centralna figura procesa

Piše: S. NUMANOVIĆ

24.3.2018

Dijana Đuđić, 32-godišnja državljanka Bosne i Hercegovine, koja već godinama živi u Sloveniji, centralna je ličnost velike istrage koju provode organi Slovenije, Austrije i Bosne i Hercegovine. Njeno ime u medijsku žižu dospjelo je nakon što je s predsjednikom Slovenske demokratske stranke (SDS) Janezom Janšom prošle godine potpisala ugovor kojim je toj partiji posudila 450.000 eura.

Razotkriven dogovor

Nakon što je mariborski dnevni list „Večer“ razotkrio taj dogovor, slovenski mediji počeli su se intenzivno baviti svim detaljima priče. SDS je objavio da je raskinuo ugovor i da će posuđeni novac vratiti. No, istraživački novinari nekoliko slovenskih medija počeli su intenzivnije pratiti ovaj slučaj.

Portal Siol.net objavio je da su u protekla dva mjeseca utvrdili da se već dvije godine vode detaljne istrage o aktivnostima Đuđić u Sloveniji. Istragu je inicirao austrijski Ured za pranje novca, nakon što je uočio da se na računima koji se vode na ime ove bh. državljanke skupljaju i odlijevaju velike sume novca čije porijeklo nije jasno.

Slovenske su vlasti odmah obaviještene o tome, a upućen je i zahtjev za asistenciju BiH. Đuđić je, kako navodi ovaj portal, nedavno saslušana u našoj zemlji. Ona je tužiocima odgovarala na brojna pitanja koja su stigla ne samo iz Austrije i Slovenije.

Siol.net navodi da je Đuđić detaljno ispitivana u BiH.

- Priznala je da se Miran Vuk redovno konsultirao o podizanju gotovine i drugim transakcijama. Istražiteljima je detaljnije objasnila svoju ulogu u tom poslu. Došlo se do podatka da je u protekle dvije godine prometovala s nekih sedam miliona eura – piše ovaj medij.

Sav novac predavala je Vuku ili njegovim bliskim saradnicima. Siol.net tvrdi da je do sada otkriveno da su preko njenih računa dolazili novci iz cijelog niza evropskih država. Uz Austriju, Sloveniju i BiH, Đuđić je podizala velike sume koje su uplaćene s računa banaka u Hrvatskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Švicarskoj, na Kipru...

Janša vratio novac

Pranje novca

Tužioci i istražitelji osumnjičili su Đuđić da je jedna od centralnih figura velikog pranja novca i poreznih utaja. O svemu su detaljno informirane države koje se spominju.

Iako je samo u julu i septembru s austrijskih računa podigla najmanje milion eura, ona nije sama u ovom poslu. Siol.net navodi da je u sve upetljano nekoliko državljana BiH, koji žive na području entiteta Republika Srpska, te više Slovenaca. Portal ističe da su vlastima Slovenije i BiH prezentirani dokumenti austrijskih organa koji navode da je Đuđić novac podizala i s računa Prijedorčana Dejana Resanovića i Zorana Stakića.

Ko je Miran Vuk 

U biografiji Mirana Vuka može se naći da je (bio) gradonačelnik slovenskog mjesta Zavrč. On je bivši vlasnik firme RM Vuk, koja se bavi instalacijama industrijske opreme i cjevovoda. Zanimljivo je da je Vuk proglasio bankrot te da se tereti za najmanje milion eura poreznog duga. Pod najmanje je tri istrage koje ga terete za prevaru prilikom stečaja, lažne ovjere sadržaja i uništavanje dokumenata. Istražitelji navode i Roka Snežiča, samozvanog poreznog savjetnika koji trenutno živi u Banjoj Luci, kao vitalnu kariku ove operacije. Snežič je, inače, bio porezni savjetnik Vuku.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.