ALARMANTNO

Rezultati analize "Euro Inspekta" pokazali: Crno tržište duhana truje građane BiH!?

Cigarete „fency“ koštaju dvije marke

Piše: M. AŠČIĆ

24.3.2018

Crno tržište duhanskih proizvoda, koje je posljednjih godina u velikoj ekspanziji u BiH zbog poskupljenja cigareta, otrov je za bh. građane!  

Pokazali su to i rezultati analize koju je radio laboratorij certificiran za analize duhanskih proizvoda „Euro Inspekt“ iz Sarajeva.

Ovlašteni laboratorij

Ovaj laboratorij analizirao je sadržaj kutije cigareta „fency“, koje su nelegalno u prodaji na bh. tržištu po cijeni od dvije marke, i otkrila šokantne podatke.

Analiza ovih cigareta, koje se mogu naći na ulicama bh. gradova kod raznih švercera, pokazala je da sadrže čak tri puta više katrana nego što je navedeno na pakovanju - 3 deklarirano, 10,1 izmjerena vrijednost, te da imaju dvostruko više nikotina - 0,3 deklarirano, a izmjereno čak 0,6.

Rezultati analize pokazali su i da cigarete „fency“, koje se ne prodaju zvanično na tržištu BiH, imaju i ugljenmonoksida tri puta više nego što je navedeno na omotu. Na kutiji je deklarirana vrijednost tri, a izmjerena čak 9,7.

Analiza otkrila šokantne podatke

Izdate markice

Osim što crno tržište, koje je preplavilo bh. pijace i ulice, truje građane, veliki je udarac i za budžet BiH i ekonomiju države. Prema procjenama, BiH je za pet godina izgubila pola milijarde KM, a predviđa se da će ta suma do kraja 2019. biti i udvostručena.

Ovi podaci najviše su vidljivi po količini akciznih markica izdatih za duhanske prerađevine. Podaci UIOBiH pokazali su da je ukupna količina akciznih markica izdatih za duhanske prerađevine samo krajem prošle godine bila manja za 11,9 miliona.

Šteka cigareta 15 maraka? 

Osim cigareta „fency“, na sarajevskim ulicama, što smo već i pisali, prodaju nelegalno i kineske cigarete „marble“' i „ashima“. Šteka „ashime“ košta 15 maraka, a po kutiji dvije KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.