BANJA LUKA

Grad na Vrbasu dobiva muzej razvoja elektrifikacije u Krajini

Hidrocentrala u Delibašinom selu: Ne radi već tri decenije ( G. Dakić)

Piše: G. DAKIĆ

25.3.2018

Hidrocentrala na Vrbasu u Delibašinom selu u Banjoj Luci izgrađena je 1899. godine. Bila je to prva hidrocentrala na Balkanu i snabdijevala je Banju Luku strujom. Danas je to razrušeni objekt, u kojem se okupljaju narkomani i alkoholičari, a nedavno je pokrenuta inicijativa da se na tom mjestu sagradi muzej razvoja elektrifikacije na području Krajine.

Pozitivno mišljenje

Hidrocentrala je u nekoliko navrata obnavljana, jer je nabujali Vrbas znao odnijeti branu, a stradala je i u zemljotresu 1969. godine, kao i u nekoliko požara. Iako ne postoje tačni podaci, vjeruje se da je bila u upotrebi do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća. Od tada do danas, ne radi.

Iz “Elektrokrajine” su poručili da bi mogla biti obnovljena. U Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske dali su pozitivno mišljenje na prijedlog “Elektrokrajine”.

- Odluka je donesena u septembru prošle godine. Potrebno je da se ispoštuju mjere tehničke zaštite i da se zadrži autentičnost objekta. Nakon što se izradi projektna dokumentacija, bit će poznato više podataka o tome - rekla je Milijana Okilj, načelnica Odjeljenja za kulturno-historijsko naslijeđe.

Ostaci strojeva u ruševini

Razvoj turizma

I u Turističkoj organizaciji Banje Luke smatraju da su Trapisti i Delibašino selo od interesa za razvoj turizma grada.

- S obzirom na historijsko naslijeđe, kompletno područje ima potencijal da se iskoristi za cjelodnevni boravak turista. Bilo bi dobro da se stara hidrocentrala obnovi i da postane muzej energetike – rekli su u Turističkoj organizaciji.

Turbine i prve sijalice 

Prema dostupnim arhivskim podacima, na mjestu na kojem se danas nalazi Hidrocentrala, najprije je bila napravljena drvena brana i postavljene turbine. Zahvaljujući struji iz hidrocentrale, Samostan Marija Zvijezda bio je sav osvijetljen, što je privlačilo pažnju Banjalučana. Prve sijalice u Banjoj Luci zasvijetlile su 27. marta 1899., osam godina prije nego u Zagrebu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.