GRADAČAC

Milion maraka za obnovu kule čuvenog Zmaja od Bosne

Stari grad s kulom Gradaščevića: Vraćanje starog sjaja

Piše: M. MUHAMEDBEGOVIĆ

25.3.2018

Vlada Federacije BiH konačno je na ovosedmičnoj sjednici prepoznala kulu Husein-kapetana Gradaščevića u Gradačcu kao projekt značajan za turistički razvoj cijele Federacije BiH.

Sjeverna kapija

Nakon inicijative Fuada Hadžimehmedovića (SBB), delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, koji je krajem prošle godine uputio zahtjev za intervenciju na prijedlog budžeta FBiH za 2018. godinu, za kulu Zmaja od Bosne dodijeljen je milion KM. Novac će biti uložen u prijeko potrebnu obnovu ovog nacionalnog spomenika BiH, koji stoljećima prkosi na sjevernoj kapiji naše domovine.

Posljednja iole ozbiljnija rekonstrukcija kule Zmaja od Bosne radila se nakon okončanja agresije na našu zemlju, a zahvaljujući njoj, zdanje sagrađeno još u 17. stoljeću nekako odolijeva zubu vremena.

Istina, sahat-kula je skoro pred urušavanjem, oštećeni su krov i kapi-kule, podzemni hodnici, sliježe se teren. Uz ovo, stalna prijetnja za posjetioce je kamenje sa zidina, koje se često odranja.

- Tuzlanski kantona i Gradačac nekoliko godina imaju svoje predstavnike na višim nivoima, ali do sada niko nije pokretao priču o obnovi Starog grada, odnosno kule Husein-kapetana Gradaščevića. Ničim izazvani, određeni političari sada pokušavaju pokupiti kajmak, mada je ovo projekt SBB-a – kazao je Hadžimehmedović.

Hadžimehmedović: Pokrenuo inicijativu

Centralno mjesto

Kad je u pitanju projekt obnove i vraćanja starog sjaja gradačačkoj kuli, trebala bi ga voditi Turistička zajednica Tuzlanskog kantona. Pomoć se očekuje i od Vlade Tuzlanskog kantona, od koje su SBB i zastupnica u Skupštini TK Lejla Vuković iz budžeta TK za 2018. godinu tražili 450.000 KM kao finansijsku pomoć pri rješavanju projektne dokumentacije i obnove Starog grada i kule Gradaščevića.

Gradačačka tvrđava sagrađena je početkom 17. stoljeća. Posljednje promjene na kuli, kada je dobila izgled koji se zadržao do danas, zabilježene su dolaskom na vlast Husein-kapetana Gradaščevića, vojskovođe koji je predvodio pokret za autonomiju Bosne. On je za vrijeme svoje vladavine izgradio sahat-kulu i džamiju Husejniju. Uz kuću Gradaščevića, oni danas zauzimaju centralno mjesto u kompleksu kule Zmaja od Bosne.

Vraćanje posmrtnih ostataka 

Posljednjih godina aktuelizirana je priča o prenošenju posmrtnih ostataka Husein-kapetana Gradaščevića iz Turske u njegov Gradačac. U sklopu uređenja gradskog trga u Gradačcu, bit će sagrađeno i spomen-obilježje, odnosno turbe Husein-kapetana. Radovi bi se trebali okončati ove godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.