FELJTON O POLITIČKIM UBISTVIMA

Magični trougao: Karlovac - Dubrovnik - Zagreb

Faksimil teksta „Dana” od 29. marta 1999. godine: „Rat AID-a i hrvatskih obavještajnih službi”

Piše: E.D.A.

26.3.2018

U okviru teksta „Rat AID-a i hrvatskih obavještajnih službi” sedmičnik „Dani” je 29. marta 1999. godine donio i saznanja o tome kako su u to vrijeme „na prostoru Federacije BiH djelovale dvije službe bivše HRHB, i to: civilna Služba za nacionalnu sigurnost (SNS) i vojna kontraobavještajna Sigurnosna izvještajna služba (SIS), čija je centrala u Zagrebu”.

Militarizirani sastav

- SNS je nastala kao sljedbenica bivše službe UNS, a svoj legalitet crpi iz Zakona o unutarnjim poslovima bivše „Hrvatske Republike Herceg-Bosne”, proglašen ukazom Krešimira Zubaka od 26. marta 1996. godine. Na čelu SNS-a doskora je bio Ivica Lučić, odani prijatelj bivšeg šefa HIS-a Miroslava Tuđmana, koji je preselio u Zagreb i stupio na novu dužnost u SIS-u, dok je sadašnji šef SNS-a general Ivica Primorac. Zanimljivim se čini podatak da je i u civilnim obavještajnim službama rukovodni sastav militariziran - Primorac je direktor SIS-a sa činom generala.

Nakon uspostave Federalnog MUP-a i zajedničkog stožera Vojske Federacije, tvrde naši izvori, veliki broj agenata SNS-a i SIS-a nastavio je raditi svoje poslove, ali sada u odorama policije i Vojske Federacije. Dužnosti u Federaciji samo su pokriće.

Na drugoj strani, SNS i dalje na teritoriji pod kontrolom bivšeg HVO-a, zajedno sa policijom, nastavlja svoje djelovanje, ne obazirući se na zvanično ukidanje svih institucija bivše „HRHB”. Štaviše, tvrde izvori „Dana”, djelatnici SNS-a rade u zajedničkim prostorijama sa federalnim policajcima, i to u općinama Livno, Mostar, Kiseljak, Orašje, Odžak, Brčko, Vitez, Novi Travnik?!

Unosne nagrade

SIS HVO-a još uvijek djeluje, čak pod krinkom Vojske Federacije, u Bihaću, Mostaru, Busovači, Vitezu, Žepču, Daštanskom. Posebno je zanimljivo da na svim područjima pod kontrolom HVO-a sve policijske stanice i policijske uprave imaju obavezu i dužnost prosljeđivati obavještajna i svaka druga saznanja SNS-u i SIS-u. Tako se događa, saznaju „Dani”, da od komandira policije, načelnika, krim-inspektora, pa sve do najobičnijeg pozornika, svaki vid bezbjednosno interesantnog podatka mora biti proslijeđen SNS-u i SIS-u?! Za "dobre" informacije policajci dobijaju unosne nagrade od agenata SNS-a i SIS-a.

Sem sigurnosnih službi „HRHB”, u Bosni djeluju i ostale službe Republike Hrvatske. Posebno su agilne na području Bihaća: kao primjer ističe se Služba za zaštitu ustavnog poretka (SZUP) - kontraobavještajna služba koja djeluje u okviru hrvatskoga MUP-a. Usto, SZUP pokriva cijelu Hercegovinu, a koordinira je jedno specijalno odjeljenje stacionirano u Dubrovniku. Tako se iz Dubrovnika, zapravo, koordinira aktivnostima SZUP-a za Hercegovinu, dok se bihaćki džep pokriva štabom iz Karlovca. Hrvatska izvještajna služba (HIS) i Ured za nacionalnu sigurnost (UNS) također su u BiH - tvrdili su „Dani” u tekstu od 29. marta 1999. godine.

Uloga Mije Goluba

„Dani” su u istom tekstu „kao eklatantan primjer” naveli tadašnjeg zamjenika komandira PU Ilidža Miju Goluba, za kojeg su prenesena saznanja da je on navodno „aktivni djelatnik SIS-a i ima razgranatu mrežu svojih špijuna i među licima bošnjačke nacionalnosti na prostoru općine Busovača, posebno na terenu Kaćuna”.

Inače, u to vrijeme Golub se našao i na meti OHR-a koji se protivio njegovim imenovanjima na policijske dužnosti u SIPA-i, a teretio se i za zloupotrebe službenog položaja i ovlasti. No, prije tri godine pravosnažno je na Sudu BiH oslobođen optužbi da je odavao tajne podatke u predmetu kodnog naziva „Panama Biznis“.

(Sutra: Ko će ubiti neugodnog svjedoka Armana Jašarevića)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.