PREVARE

Zvizdić priželjkuje povratak grobara bh. aviokompanije!

Turkish Airlines“: Neslavna epizoda u BiH

Piše: M. AŠČIĆ

28.3.2018

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, najavio je jučer u razgovoru za jednu tursku novinsku agenciju da je moguće da će „Turkish Airlines“ ponovo pokrenuti aviokompaniju u BiH?! 

To bi se, prema Zvizdićevim izjavama, moglo dogoditi nakon što turski premijer Binali Jildirim (Yildirim) službeno posjeti BiH 29. i 30. marta. I prošle godine Zvizdić je tvrdio isto, pozivajući se na interes ove turske aviokompanije.

Zaboravni premijer

- Treba nam jedan avioprijevoznik koji zaista ima svjetski renome, a to je „Turkish Airlines“, koji je uvijek unutar pet ključnih avioprijevoznika svijeta – rekao je jučer Zvizdić.

No, zaboravni Zvizdić prešutio je da je upravo „Turkish Airlines“ najzaslužniji za likvidaciju i uništenje „BH Airlinesa“, tadašnje jedine aviokompanije u BiH, koja više ne postoji i ostala je bez oba aviona.

Ulaskom strateškog partnera „Turkish Airlinesa“, 2009. godine, došlo je do potpunog srozavanje bh. kompanije. Rezultat je to loših ugovora i rukovođenja turskog menadžmenta.

Sve je počelo obećanjima menadžmenta „Turkish Airlinesa“ da će u flotu bh. firme ubaciti dva velika džet aviona. No, poletio je samo jedan, a drugi nikad nije dovezen niti ubačen u flotu, iako su se obavezali ugovorom da će to uraditi.

Finansijska dubioza

Ova firma također je, nakon preuzimanju kompletnog menadžmenta “BH Airlinesa“ prestala plaćati i kredit koji je “BH Airlines” uzeo za kupovinu dva prvobitna aviona, ATR-a, u iznosu od 18,4 miliona dolara.

Umjesto obećanja, „Turkish Airlines“ 2012. godine, nakon što nije ispunio obaveze, raskinuo je partnerstvo sa “BH Airlinesom” te ostavio ovu državnu kompaniju u finansijskoj dubiozi, koja je dovele do potpunog kraha bh. aviokompanije.

Gubitak povećan s dva na 20 miliona KM 

Iz cijele priče bilo je jasno da je „Turkish Airlines“ ulazak u „BH Airlines“ iskoristio samo da poveća broj svojih letova na profitabilnoj liniji Istanbul – Sarajevo.

Pritom su eksperimentirali s uvođenjem desetak linija prema evropskim destinacijama, koje su završavale s milionskim gubicima po „BH Airlines“. Tako je „Turkish Airlines“ broj letova „BH Airlinesa“ za Istanbul smanjio s pet na dva sedmično, dok je broj svojih letova povećao na dva dnevno tokom cijele sedmice. Revizori su utvrdili da je gubitak „BH Airlinesa“ nakon ulaska turskog partnera povećan s dva na 20 miliona KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.