BIH

Halilović: Sutra će se znati sudbina "Željezare"

S protesta: Nezadovoljni dinamikom vođenja stečajnog postupka

Piše: D. Pa.

3.4.2018

Radnici "Željezare" Zenica, nekadašnjeg privrednog giganta, okupili su se jučer ispred Direkcije preduzeća, jer su, kako su kazali, nezadovoljni dinamikom vođenja stečajnog postupka.

Prema riječima Avdije Halilovića, predsjednika Sindikata "Željezare", sutra će se znati sudbina ovog preduzeća u stečaju, a ona je isključivo u rukama Općinskog suda.

- Uoči izvještajnog ročišta na Sudu, zakazanog za srijedu, želimo jasno poručiti da se naša borba za radnička prava nastavlja - poručio je Halilović.

Istakao je da će se sutra ispred Suda okupiti 300 radnika, koji na taj način žele poslati jasnu poruku da pomno prate kakvu će odluku donijeti Sud.

Osim toga, nezadovoljni su i rješavanjem stečajnog postupka, s obzirom na to da još, kako ističe Halilović, ne vide da će se oni početi namirivati.

- Veća grupa radnika koja je stekla uslove, ne može u penziju zbog neuplaćenog staža, a preduslov za to je prodaja imovine. Stoga tražimo od Suda davanje saglasnosti za prodaju imovine „Željezare“ – kazao je Halilović.

Još je istakao da imaju dvadesetak kolega koji su spremni za penziju, ali zbog neuplaćenog staža mogli bi izgubiti to pravo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.