FELJTON O POLITIČKIM UBISTVIMA

IPTF vjerovao svjedoku

Sastanak u „Estradi”, prema iskazu Jašarevića, održan 2. ili 3. marta 1999., a glavna tema bilo je planiranje ubojstva Joze Leutara

Piše: E.D.A.

4.4.2018

U nastavku teksta „Slobodne Dalmacije” u kojem je 29. marta 2002. godine objavljen iskaz Armana Jašarevića dat međunarodnim policijskim snagama u BiH pod naslovom: „Bakir Izetbegović nam je ponudio: Skinite mi Leutara za 500.000 KM!”, precizira se da je sastanak u „Estradi”, sarajevskom kafiću rahmetli Ismeta Bajramovića Ćele, održan 2. ili 3. marta 1999. godine. Podsjetimo, atentat na federalnog doministra policije izvršen je 16. marta 1999. godine. 

Nabavka eksploziva

- Glavna tema bilo je planiranje ubojstva Joze Leutara. Ćelo je, izjavio je Jašarević, obavijestio nazočne da je za organiziranje i izvedbu ubojstva obećano 500 tisuća DEM, a, kako bi uvjerio nazočne, telefonom je kontaktirao Bakira Izetbegovića, sina Alije Izetbegovića, te uključio interfon, pa su svi mogli čuti Bakirovo obećanje da će im dati 500 tisuća maraka ako mu "skinu onog tipa (Leutara - op. aut.) s ku..." – tvrdi se u tekstu „Slobodne Dalmacije”, te nastavlja:

- Arman Jašarević je potom ispričao detalje atentata: eksplozivna naprava je, kazao je Jašarević, koristila elektroničko sredstvo na otkucaj koje aktivira vrućina na ispušnoj cijevi vozila. Objasnio je još neke detalje vezane za nabavu potrebnih dijelova i eksploziva, no nije kazao tko je pripremio napravu.

Kad su ga Barton i Tully zapitali je li spreman ući u shemu za zaštitu svjedoka, te informacije kojim raspolaže dati sucu, Jašarević je pitao za ime suca. Kad su mu rekli da je to sudac Milorad Potparić, Jašarević je konstatirao da je u pitanju Srbin i pristao. Odmah je iz Tuzle kontaktiran Središnji ured IPTF-a u Sarajevu i Jašarević je stavljen pod zaštitu, s obzirom na to da je procijenjeno kako mu je život u opasnosti.

Detalje iskaza Armana Jašarevića „Slobodna Dalmacija” objavila 29. marta 2002. godine

Detalji iz izvještaja

"Mi vjerujemo ovom licu", stoji u zaključku integralnog prijevoda izvješća istražitelja IPTF-a na bosanski jezik (prijevod je vrlo loš, očigledno ga je pravio netko tko nije iz BiH), "da je bio član od te grupe i da razlog zašto zadržava informaciju je zbog straha da će biti optužen. Mi mislimo da se njemu može vjerovati jer je dao detaljne informacije nekoliko puta. Priča o grupi i njihovim aktivnostima se nije promijenila.

Međutim, informacije o njegovom sudjelovanju su se malo promijenile, ali razlog toga je izgleda da je hoće zaštititi od optužbe. Po našem mišljenju, ova osoba je personalno sudjelovala u ubojstvu Leutara" - prenijela je „Slobodna Dalmacija” prije 16 godina detalje iz izvještaja IPTF-a o saslušanju Jašarevića.

Sastanku dva dana prije atentata na Leutara prisustvovali i žena iz AID-a i jedan policajac?! 

- U nastavku ispitivanja, koje je obavljeno dan poslije, Jašarević je istim istražiteljima ispričao i o drugom sastanku, održanom u sarajevskom caffeu „Senator”. Sastanak je održan dva dana prije atentata na Leutara, a bili su nazočni Bajramović, nepoznata žena iz AID-a, te jedan uniformirani policajac. Jašarević je pripadnicima IPTF-a dao detaljan opis tih osoba, te ustvrdio da bi ih mogao prepoznati.

Na sastanku je Ćelo Jašareviću ponudio 100 tisuća maraka da ubije Leutara, odnosno da odradi svoj dio posla, no Jašarević je odbio uzeti novac, bojeći se da će biti zloupotrijebljen i prokazan.

(Sutra: Nikad nije provedena istraga o Jašarevićevom svjedočenju)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.