FELJTON O POLITIČKIM UBISTVIMA

Galijatovićev iskaz istragu je odveo u pogrešnom smjeru

O tome kako je zaštićeni svjedok isplaćen iz federalnog budžeta iscrpno je pisao bh. sedmičnik „Slobodna Bosna”, o čemu svjedoči i ovaj faksimil

Piše: E.D.A.

6.4.2018

„Slučaj Leutar - Galijatovićev iskaz istragu je odveo u pogrešnom smjeru”, naslov je još jednog teksta hrvatske „Slobodne Dalmacije” koji je u izdanju za BiH objavljen 13. septembra 2002. godine u tom listu. U njemu se, između ostalog, tvrdi kako je nekadašnju IPTF-ovu istragu o ubistvu federalnog doministra policije Joze Leutara 1999., „koja je krenula u smjeru nedodirljivih iz bošnjačkih krugova, neki moćnik skrenuo u pogrešnom smjeru uvodeći u igru zaštićenog svjedoka Merima Galijatovića”. Autor Zlatko Tulić u tom tekstu piše:

Nijemi film u sudnici

- Proces protiv šestorice navodnih ubojica bivšeg doministra unutrašnjih poslova Joze Leutara prema procjenama odvjetničkog tima okončat će se polovinom listopada, a na optuženičkoj klupi mogao bi se naći i županijski istražni sudac Vladimir Špoljarić koji je protuzakonito tri godine skrivao spise od obrane. Prema riječima jednog od odvjetnika, to je ključni razlog zbog čega ovaj proces traje dugo.

U nastavku dokaznog postupka je prikazana video kazeta na kojoj zaštićeni svjedok br. 30 tijekom istražnog postupka pokazuje mjesta na kojima je navodno pripreman, a nakon toga i izvršen atentat. Kako je kazeta prije toga bila na obradi u IPTF-u iz razloga zaštite identiteta i glasa zaštićenog svjedoka, s nje je u potpunosti bio uklonjen ton. Tako su prisutni u sudnici imali priliku promatrati samo nijemi film, na što je reagirala obrana uz konstataciju da je zaštita lika zaštićenog svjedoka izvršena tako revnosno da se na snimku ništa nije moglo vidjeti.

Faksimil teksta „Slobodne Dalmacije od prije 16 godina

Razlike u iskazima

Obrana je također ukazala da, s obzirom na nedostatak tona, postoji mogućnost lažnog montiranja filma. Stoga je zatražila da se na Vrhovnom sudu načini transkript videozapisa i kao takav dostavi za naredno ročište.

Obrana je također predložila da se zbog drastične razlike u iskazima zaštićenih svjedoka 30 i 31 izvrši očevid, te da se za sljedeći glavni pretres pozove kao svjedok sutkinja za prekršaje Nada Pocrnja. Naime, njezino svjedočenje moglo bi biti ključno u utvrđivanje konačne istine i još jedna potvrda da je Galijatovićev iskaz najobičnija laž.

Danas, tri godine nakon tragičnog događaja, postalo je sasvim jasno da je istragu o ubojstvu Joze Leutara koju je provodio IPTF, a koja je krenula u smjeru "nedodirljivih" iz bošnjačkih krugova, neki moćnik skrenuo u pogrešnom smjeru uvodeći u igru zaštićenog svjedoka Merima Galijatovića. Tada se mislilo da će Galijatović biti spasonosno rješenje u slučaju „Leutar”, što se nakon čitanja njegovog iskaza pokazalo suprotno – pisala je „Slobodna Dalmacija” 13. septembra 2002. godine.

Mnoštvo laži i nevještih konstrukcija  

- Po svemu sudeći, Arman Jašarević, koji se kao dragovoljni svjedok prijavio IPTF-u i kazao da je Bakir Izetbegović preko Ismeta Bajramovića Ćele naručio Leutarovo ubojstvo, bio je u pravu, iako je tada njegova izjava bila odbačena kao neutemeljena i njom se istraga nije bavila. Mnoštvo laži, kontradiktornih izjava i nevještih konstrukcija događaja u iskazu Merima Galijatovića do sada nije dovelo u vezu niti jednog osumnjičenog za ubojstvo Joze Leutara - navedeno je u tekstu koji je objavljen u „Slobodnoj Dalmaciji” prije 16 godina.

(Nastavak feljtona donosimo u ponedjeljak)

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.