BIH

Vrijedne Semberke oživljavaju tradiciju ručnog tkanja na razboju

Žele odati zahvalnost starim mještankama koje su vrijedno radile

Piše: Lj. LJUBOJEVIĆ

8.4.2018

Dvadesetak žena u velikom i naprednom semberskom selu Gornje Crnjelovo prije nekoliko godina počelo je prikupljati vrijedne starine i obnovile su tradiciju tkanja u svom etno-kutku. Jedna od njih, Nada Zakić, kaže da su tkanje učile od starijih žena.

- Naučile smo tkanje beza, ali i tkanica, ćilima i drugih vrijednih odjevnih predmeta koje su naše bake nekad tkale uz petrolejsku lampu. U etno-kutku imamo stare i nove razboje. Na ovaj način, obnavljanjem starog tkačkog zanata, odajemo zahvalnost i starim crnjelovačkim mještankama koje su nekad vrijedno i predano radile i održavale seoska domaćinstva – navodi Zakić.

U svemu su im, navodi ona, pomogli Gradska uprava u Bijeljini te Ministarstvo lokalne uprave i samouprave RS.

- Nama ovaj prostor mnogo znači. Čuvamo djevojačku škrinju koja je stara više od stotinu godina, a korištena je u pripremanju djevojačkog ruha. U škrinji su pronađeni stara pafta za pojas i broš s ugraviranim dukatom. Razboji su stari od pedeset do stotinu godina. Imamo bardak za vodu, također izuzetno vrijedan, kao i siniju, preslice, čunkove, karlice, češagije - pojašnjava Zakić.

Planiraju sagraditi i autentično seosko domaćinstvo sa semberskom kućom, u kojem će biti prikazani vrijedni predmeti koji su nekad korišteni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.