FELJTON O POLITIČKIM UBISTVIMA Šokantni detalji teksta magazina „Dani” od 20. oktobra 2000. godine (300)

Tajna operacije „Ševa”

E.D.A.

Foto: Faksimil teksta iz „Dana” od 20. oktobra 2000. godine: Dvadeset i šesti oktobar 1993. i danas je najčuvanija tajna bošnjačkog vrha


 - Dvadeset i šesti oktobar 1993. i danas je najčuvanija tajna bošnjačkog vrha: tog dana država se zvanično obračunala s kriminalom u vlastitim redovima. Puno kasnije saznat će se da je te noći ubijeni komandant Desete brdske brigade Mušan Topalović Caco odgovoran za najveće ratne zločine počinjene u opsjednutom Sarajevu.

NN mezar

Nakon tri godine ležanja u mezaru pod oznakom NN, Caco je spektakularnom dženazom ispraćen na šehidsko mezarje Kovači. Priča o Kazanima još nije završena. Preživjeli članovi porodica masakriranih civila još čekaju ostatke svojih najbližih, a tadašnje najuže rukovodstvo države zorno skriva istinu. „Dani” otkrivaju da su već u junu 1993. Fikret Muslimović, Bakir Alispahić i Rasim Delić odobrili tajni plan „Ševa” koji je trebao eliminirati Mušana Topalovića Cacu, komandanta Desete brdske brigade, Ramiza Delalića Ćelu, zamjenika komandanta Devete motorizirane brigade, i Ismeta Bajramovića Ćelu, komandira Vojne policije. Šokantan podatak skriven u planu „Ševa” glasi: treba ukloniti i Sefera Halilovića, netom smijenjenog komandanta Armije BiH!

  • Ugljen, Herenda, Garaplija: Nikad procesuirana afera AID-a

    Ugljen, Herenda, Garaplija: Nikad procesuirana afera AID-a


Ovaj uvod zapravo je sažetak teksta “Tajna operacije Ševa” koji je iz pera tadašnje urednice sedmičnika „Dani” Vildane Selimbegović objavljen u tom magazinu 20. oktobra 2000. godine.  

U tom, još jednom u nizu tekstova koje prenosimo iz arhiva bh. medija, ko zna koji put problematizirano je i pitanje kome je smetao Nedžad Ugljen, kao i još jedna nikada završena priča: slučaj „Herenda”.

Ubistvo Ugljena

  • Muslimović: Opet u vrhu piramide

    Muslimović: Opet u vrhu piramide


- Nekako u vrijeme spektakularne dženaze Mušana Topalovića Cace, šutke je ispraćeno ubistvo Nedžada Ugljena, pomoćnika direktora AID-a. Krivci ni danas nisu pronađeni. Pola godine ranije, AID je potresla još jedna afera: otmica Nedžada Herende. Danas se reaktivira suđenje Edinu Garapliji, osumnjičenom za ovu otmicu. „Dani” od ovog broja otvaraju dosje Ugljen - najavili su „Dani” u tekstu od 20. oktobra 2000. godine, a čije detalje donosimo u nastavcima „Avazovog” feljtona o političkim ubistvima. 

(Sutra: Šta je pisalo u precizno razrađenom planu)

Više o temi Mušan Topalović Caco

NA VRH

Podijeli članak na