FELJTON O POLITIČKIM UBISTVIMA

Vojna tajna, strogo povjerljivo

Faksimil naslovnice i dijela teksta iz „Dana” od 20. oktobra 2000. godine

Piše: E. D. A.

10.4.2018

Povod za tekst “Tajna operacija Ševa” urednice i novinarke sedmičnika „Dani” Vildane Selimbegović, objavljen 20. oktobra 2000. godine, bila je tadašnja najava da će u Velikom parku u Sarajevu 26. oktobra 2000. prvi put jedna zvanična delegacija položiti cvijeće na mezare i grobove mladića poginulih oktobra 1993., u noći obračuna s dijelovima komande Desete brdske i Devete motorizirane brigade.

Dosje „Kazani“ 

- Mušan Topalović Caco, komandant Desete brdske, ubijen je iste noći, na još nerasvijetljen način; no, nakon tri godine skrivanja u NN mezaru Caco je uz spektakularnu dženazu sahranjen na Kovačima. Iza njega su ostali Kazani, mrlja na savjesti Sarajeva, ratni zločin nad civilima počinjen u srcu opsjednutog grada.  

„Dani” su otvorili dosje „Kazani“, otkrivajući najčuvaniju tajnu bošnjačkih vlasti u ovom gradu, međutim, priča o Kazanima i istina o sarajevskim (para)vojnim formacijama još predstavlja nepotpuni mozaik. Tragajući za dijelovima koji nedostaju, došli smo do originalne dokumentacije s oznakama: VOJNA TAJNA, STROGO POVJERLJIVO – potcrtava se na početku teksta od prije 18 godina u kojem se dalje navodi:

Ko je odobrio

- Originalni dokumenti svjedoče da je najviši vojni i policijski vrh već u junu 1993. ne samo znao šta se dešava u Sarajevu već i do tančina razradio plan djelovanja: Akcija „Ševa” odobrena je od Fikreta Muslimovića, tadašnjeg načelnika Vojne bezbjednosti ARBiH, Bakira Alispahića, ministra MUP-a RBiH, i tek postavljenog komandanta Glavnog štaba ARBiH Rasima Delića - tvrdi se u tekstu „Dana”.

Kako je opisan Senad Hasić

„Dani” su u tekstu od 20. oktobra 2000. godine donijeli i detalje iz dokumenata najvišeg vojnog i policijskog vrha.

U precizno razrađenom planu ide se do takvih detalja kakvi su, kada je o Desetoj brdskoj riječ: "Hasić Senad, dolazak na kućnu adresu, agresivan, sklon pružanju fizičkog otpora, uvijek naoružan, izvršiti privođenje u prostorije kasarne „Ramiz Salčin”. Hasić Senad, lociranje inkriminisanih radnji, dopuna krivične prijave, pojačano obezbijediti vitalne objekte, odgovorna lica" - preneseno je u „Danima” prije skoro 18 godina.

(Sutra: Šta je u planu pisalo o Ramizu Delaliću Ćeli i Ismetu Bajramoviću Ćeli)


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.