ALARMANTNO

Hiljade oboljelih od karcinoma bez terapije!

Piše: A. NUHANOVIĆ

14.4.2018

Hiljade onkoloških pacijenata u Federaciji BiH ponovo se suočavaju s nedostatkom lijekova koji su ključni u njihovoj borbi protiv opake bolesti. Kako je za „Avaz“ jučer potvrđeno iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, s liste trenutno nedostaje osam lijekova. 

Velika potražnja

- Zavod u okviru svojih nadležnost poduzima sve mjere da se uspostavi kontinuirano snabdijevanje zdravstvenih ustanova. Deficitarni su „citarabin“ (1 g), „bleomicin“, „vinblastin“, za koje se ugovorni dobavljač pismeno izjasnio da će ih biti u mogućnosti isporučiti u narednih 20 dana. Za „kalcij folinat“ (100 mg) dobavljač se izjasnio da će ga moći isporučiti naredne sedmice, dobavljač za „gemcitabin“ (200 mg i 1 g) naveo je da će ga isporučiti za sedam do deset dana, dok je lijek „cisplatin“ uvezen i trenutno se nalazi na kontroli kvaliteta. Dobavljač se za „metotreksat inj“ (500 mg) još nije izjasnio o terminu isporuke - navode iz Zavoda.

Kako je kazala nova vršiteljica dužnosti direktora Zavoda Vlatka Martinović, za deficitarne lijekove koje pacijenti sami osiguraju radit će se refundiranje troškova.

- Rak pluća otkrili su mi u decembru. Više od mjesec u bolnici nemaju lijekove koji su mi neophodni. Vraćaju me danima kada dođem po terapiju. A ne bih je smjela preskakati ni s njom kasniti. I nisam jedina. Bilo ih je još koji su vraćeni – kazala nam je Sarajka koja je kontaktirala našu redakciju, ali je zamolila da joj ne objavljujemo ime.

Ona navodi da iz bolnice pacijente upućuju u apoteke da sami kupe terapiju.

- U apoteci su mi rekli da ni oni više nemaju lijek koji mi treba, jer je potražnja velika. Od prijatelja iz inostranstva morala sam tražiti pomoć da mi dostave terapiju o kojoj mi ovisi život. A šta da rade oni koji nemaju nikoga? Ruke su im vezane. Izgleda da smo osuđeni na smrt – navodi ona.

Mole za pomoć

Navodi da su se ona i neki drugi onkološki pacijenti obratili zavodima zdravstvenog osiguranja FBiH i KS.

- Niko ne zna kada će lijekovi ponovo stići. Molim sve za pomoć, jer nama terapije ovako ne smiju biti prekinute. Situacija je alarmantna, ko zna do kada ovo sve može potrajati. Ako se ovo pitanje brzo ne riješi, morat ćemo prekinuti terapiju - očajna je ova Sarajka.

Refundacija troškova

- Nabavka i finansiranje lijekova s Liste lijekova Fonda solidarnosti na kojoj se nalaze i oni za liječenje malignih neoplazmi (citostatici) u nadležnosti je Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, koji je obavezan provoditi postupke javnih nabavki za svaki lijek, pa i za citostatike. U vrijeme deficitarnosti Zavod refundira troškove pacijentima za nabavljene lijekove - kažu iz Zavoda za javno zdravstvo KS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.