FELJTON O POLITIČKIM UBISTVIMA

Čule su se Cacine poruke građanima da zovu Izetbegovića i da kažu kako je njima Caco potreban

Faksimil teksta u „Danima” od 20. oktobra 2000. godine

Piše: E.D.A.

17.4.2018

U nastavku izvještaja Joze Anđića, ratnog zamjenika komandanta Odreda specijalne policije “Lasta”, o akciji „Trebević 2”, kojom je rukovodio u noći sa 25. na 26. oktobar 1993. godine u Sarajevu, a prenijela ga urednica „Dana” Vildana Selimbegović 20. oktobra 2000. godine u tekstu „Tajna operacija Ševa”, navodi se kako se pripadnici 10. brdske na čelu s Mušanom Topalovićem Cacom nisu željeli predati. Anđić dalje piše: 


Primijećeni leševi 

- Vidjevši da se ne žele predati, naredio sam dejstvo nitroglicerinskim puškama, dvije, nakon čega je prestala vatra iz blokiranog objekta. Nastaje kraći period šutnje koji smo iskoristili da ih ponovo pozovemo na predaju.  

U poslijepodnevnim satima ostvario sam kontakt s komandirom jurišnika pod nadimkom Čeble u vezi s predajom, garantujući mu sigurnost. Pomenuti komandir je pristao na predaju, ubrzo se pojavilo iz blokiranog objekta 40 jurišnika koje sam predao vojnoj policiji.

Dio naše jedinice izvršio je blokadu kvarta u kojem se nalazio stan komandanta Topalovića u ulici 6. novembra od broja 17 do 21. Iz tog kvarta povremeno se oglašavala pucnjava iz pješadijskog naoružanja. Naredio sam da se ne uzvraća na pojedinačnu paljbu, da se pojača osmatranje i izviđanje prostora koji je bio blokiran.

Sredstvima veze izvještavao sam o uočenim detaljima u zoni blokade, gdje je primijećena grupa civila koja se koristi kao taoci od strane Topalovića i ostalih s njim. Primijećeni su leševi tri civila i 4 uniformisana lica.

Čule su se poruke Topalovića upućene građanima da zovu Aliju Izetbegovića i da kažu kako je njima Caco potreban, kako im je valjao, a registrovani su povremeni snajperski hici sa objekta u kome je stanovao Topalović. Pozivali smo na predaju Topalovića i njegove pripadnike iz blokiranog stana, garantujući mu sigurnost. Pozive je odbio govoreći: ja se predati neću, a šta dohvatim i stignem, ubiću. Po njegovoj izjavi začula se vika i pomaganje civila, lica koja su bili taoci.

Obustava paljbe

Tada sam naredio da se u pravcu stana koji je blokiran dejstvuje jednim hicem iz nitroglicerinke, što je i učinjeno. Sve ove radnje su se dešavale u kasnim večernjim satima.

Sistemom veze primio sam naredbu da se obustave sva vatrena dejstva prema blokiranom objektu zbog toga što je Topalović ostvario kontakt sa gospodinom Pušinom, i izrazio želju za predaju - prenijela je Selimbegović u tekstu „Dana” navode iz Anđićevog izvještaja.

(Sutra: Kako je odveden Mušan Topalović Caco)  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.