REAKCIJE

Neka dobavljači kažu zašto nema citostatika!

Piše: S. KURT

18.4.2018

U Zavodu zdravstvenog osiguranja (ZZO) Federacije BiH svjesni su problema s nedostatkom citostatika, ali naglašavaju da je on nastao kod dobavljača, na šta Zavod ne može utjecati.

Odgovor je to na saopćenje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) u kojem su pozvali Federalni zavod da izvršava svoje obaveze i nabavi citostatike.

Malo tržište 

Zbog nedostatka citostatika, kako navode iz KCUS-a, 30 pacijenata oboljelih od karcinoma ne može primiti terapiju. Na Klinici za onkologiju, istaknuto je, nedostaju lijekovi „cisplatin“, „gemzar“, „vincristine“, „bleocin“, „methotrexate“ i „taxotere“.

S druge strane, iz Zavoda podsjećaju da je ugovorima koje imaju s dobavljačima definirana i kontinuirana isporuka lijekova, pa i citostatika. Ali...

- Činjenica je da kod ugovornih dobavljača povremeno dolazi da deficitarnosti iz različitih razloga na koje Zavod nije u mogućnosti utjecati, a nije u mogućnosti ni izvršiti nabavku od drugog dobavljača, jer bi tada morao ponoviti postupak javne nabavke koji traje četiri do pet mjeseci – navode iz Zavoda.

Ističu da dobavljači kao razloge nestašice najčešće navode da se skoro svi lijekovi iz grupe citostatika uvoze od proizvođača iz EU, Kanade, Japana i SAD. Riječ je o multinacionalnim kompanijama za koje je bh. tržište suviše malo, pa se pojedini proizvođači povuku, pri čemu i lijekovi koje proizvode gube status registriranih i time je otežana njihova nabavka.

Za kontrolu prve serije svakog uvezenog lijeka potrebno je dodatnih dvadesetak dana, pa je, ističu u Federalnom zavodu, u tom periodu moguća pojava deficitarnosti lijekova.

Povrat novca

- Zavod u potpunosti razumije probleme s nestašicom citostatika, s kojim se suočavaju pacijenti i ljekari, posebno što se radi o teškim oboljenjima. Maksimalno smo posvećeni da uz saradnju s ljekarima i dobavljačima poduzmemo sve kako bi se ovi problemi otklonili u što kraćem roku – navedeno je iz Zavoda.

Istaknuto je da će za sve deficitarne lijekove koje pacijenti sami osiguraju Zavod refundirati troškove u cjelokupnom iznosu. Ako pacijenti nisu u mogućnosti sami platiti lijek, uz dostavljeni predračun platit će ga Zavod.

Šta nedostaje

Kako je navedeno iz Zavoda, trenutno je od 125 lijekova različitih oblika i jačina s liste, prema informacijama zdravstvenih ustanova, deficitarno njih osam.

To su „citarbin“ (1 g), „bleomicin“, „vinblastin“, „kalcij folinat“ (100 mg), „gemcitabin“ (200 mg i 1g), „vinkristin“, „cisplatin“ i „metotreksat“ (inj 500 mg).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.