FELJTON O POLITIČKIM UBISTVIMA

Ko je sve bio na listi za hapšenje

Delalić i Topalović: Na spisku upućenom vođama operativnih grupa

Piše: E.D.A.

19.4.2018

U okviru teksta „Dana” od 20. oktobra 2000. godine pod naslovom „Tajna operacija Ševa: Kako je odobren plan eliminacije Mušana Topalovića Cace, Ramiza Delalića Ćele, Ismeta Bajramovića Ćele i Sefera Halilovića”, autorica Vildana Selimbegović objavila i spisak osoba za koje je naređeno da budu uhapšene u okviru akcije „Trebević 2” oktobra 1993.

50 policajaca “Laste”

- Vođe operativnih grupa dobile su spisak OBAVEZNIH za hapšenje: Mušan Topalović Caco, Hasić Senad, Pecar Senad, Ramić Mensur Menso, Seferović Samir Čeble, Haskić Enes Zela, Čolaković Sead Deba, Emir Topalović Nane, Hrković Fadil, Kubat Zijo, Čačkić Mensur, Špico (brat Čolaković Seada), Kurtović Rasim Čajka, Rakić Dino i njegov brat Samir, Tuzović Bajazit zvani Baja, Džemo Topalović, Delalić Ramiz, Jukić Izet, Demirović Mirsad Mirso, Hota Mustafa Musa, Kadić Sejo, Kapur Kemo, Rovčanin Malčo, Kenan, Bašović Fikret, Ćelo Amer, Čaušević Elvedin - istakli su „Dani” u tekstu.

U istom tekstu doneseni su i detalji iz izvještaja Željka Lukežića, jednog od rukovodilaca grupa koje su provodile akciju „Trebević 2”.

- Po primanju zadatka u okviru akcije „Trebević 2”, po naredbi komande akcije, poveo sam 50 policajaca “Laste” sa zadatkom da se blokira objekat obdanište u ulici Svetozara Markovića, gdje je smještena četa vojne policije 9. motorizirane brigade.

Krenuli smo iz baze 26. oktobra u 3 i 40, podijeljeni u dvije grupe. Jedna grupa od 20 policajaca iz ulice Vase Miskina zaposjela je položaj, stanove i prolaze u ulici Maršala Tita, i jednom dijelu ulice Logavina, sa zadatkom da onemogući eventualno izvlačenje snaga iz gore navedenog objekta.

Faksimil teksta objavljenog u „Danima” 20. oktobra 2000. godine: Objavljeni i detalji iz izvještaja Željka Lukežića, jednog od rukovodilaca grupa koje su provodile akciju „Trebević 2”. Faksimil teksta objavljenog u „Danima” 20. oktobra 2000. godine: Objavljeni i detalji iz izvještaja Željka Lukežića, jednog od rukovodilaca grupa koje su provodile akciju „Trebević 2”

Potpuna blokada

Druga grupa od 20 policajaca je krenula sa zadatkom da izvrši potpunu blokadu ulice Svetozara Markovića i zadanog objekta, da se fizički uveže sa dijelom snaga u ulici Logavina i dijelom snaga koje su odrađivale objekat u Romanijskoj.

Ostalih 10 policajaca izmješteno je u ulici Leze Perere i dijelu ulice Logavina sa zadatkom da osmatraju i kontrolišu eventualna dejstva iz okolnih zgrada. Svi pripadnici su zaposjeli svoje položaje u 5 i 20, tako da su u 5 i 30 bili spremni za početak akcije. U 6.30 naredio sam da grupa od 10 policajaca priđe sa čela objekta na nekih dvadesetak metara, odakle se može kontrolisati cijela prednja strana objekta - napisao je Lukežić, a prenijeli „Dani”.

Kako je došlo do predaje i razoružavanja

Lukežić je precizirao kako je po zauzimanju položaja primijećena grupa od desetak pripadnika čete vojne policije 9. motorizirane sa oružjem, koji su se nalazili u dvorištu ispred objekta.

- Naredio sam komandiru prvog odjeljenja da ih pozove na predaju, da im se garantuje lična bezbjednost, na šta su oni odmah otvorili vatru. S obzirom na to da nisu ni nakon našeg petog poziva na predaju prestali sa otvaranjem vatre, na istu im je odgovoreno. Nakon izvjesnog vremena tražili su sanitetsko vozilo za nekolicinu ranjenih, što sam odmah odobrio. Zatim su počeli pregovori u prostorijama SJB Stari Grad, prvo sa jednim pripadnikom čete vojne policije, a zatim sa Malčom Rovčaninom, gdje su upoznati sa naredbom pretpostavljene komande i uvjereni u ličnu bezbjednost.

Po povratku Malče Rovčanina u objekat došlo je do predaje svih koji su se u njemu nalazili. Svi su sprovedeni u SJB Stari Grad na daljnju obradu. Poslije toga je izvršeno fizičko zaposjedanje objekta. Po zaposjedanju objekta sam izvršio pomjeranje, spustivši dio u ulicu Svetozara Markovića gdje se spaja sa Romanijskom, gdje je, po mom mišljenju, prije početka akcije već trebala da bude grupa koja je odrađivala objekat u Romanijskoj ulici. Drugi dio snaga sam rasporedio po objektu obdanište, a ostatak snaga je i dalje ostao u ulici Logavina i Maršala Tita. Poslije određenih izviđanja i praćenja situacije vezane za objekat u Romanijskoj, naredio sam da se fizički zaposjedne zgrada „Vodovoda” da bi se došlo sleđa jurišnicima. To je i urađeno negdje oko 14.30 i tom prilikom uhvaćena su i razoružana dvojica pripadnika jurišne čete i predati na daljnju obradu u SJB Stari Grad - opisao je Željko Lukežić, a prenijeli „Dani”.

(Sutra: Po Ramiza Delalića došao je Haris Silajdžić)

Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.